Vis & water

Sportvisser vangt zeldzame steur

19096
23 dec 2015

Sportvisser Ernest Ripson ving zaterdag 19 december in de Oosterschelde een Europese Atlantische steur. Deze steur werd op 10 juni 2015 uitgezet in de Rijn in het kader van een herintroductieproject. Sportvisserij Nederland werkt samen in een coalitie van zes organisaties van het Droomfondsproject Haringvliet aan de terugkeer van deze zeldzame trekvis.

Aan boord van de sportvischarter Quo Vadis kreeg Ernest Ripson op 19 december nabij de Zeelandbrug een sterke vis aan de lijn. Al snel werd duidelijk dat dit geen platvis was. Het bleek om een Europese Atlantische steur (Acipenser sturio) te gaan die 192 dagen eerder was uitgezet in de Rijn – de steur heeft daarom minimaal 235 kilometer moeten zwemmen om de Oosterschelde te bereiken. De vis was voorzien van een merkteken (nummer 8080) en werd meteen gemeld bij WNF, ARK en Sportvisserij Nederland. Na de vangst is de steur snel en in goede conditie weer teruggezet. Vangstmeldingen als deze zijn erg belangrijk voor het onderzoek omdat we zo inzicht krijgen in het gedrag van de steuren in zee.

Symbool gezonde delta

De Europese Atlantische steur kwam duizenden jaren in ons land voor, maar de laatste steur werd in de jaren ’50 van de vorige eeuw gevangen en gedood. De terugkeer van deze zeldzame trekvis – die ernstiger bedreigd is dan de panda – is een mijlpaal voor het herstel van de deltanatuur. Het steurenproject dat inzet op het herstel van een gezonde populatie steuren, is onderdeel van het Droomfondsproject Haringvliet. Hierin maakt een coalitie van zes organisaties met steun van de Nationale Postcode Loterij ruim baan voor deltanatuur, trekvogels en -vissen. De steur staat daarbij symbool voor trekvissen zoals zalm, zeeforel en paling die voor hun leven en voortplanting een natuurlijke rivierdelta met zoet-zoutovergangen, getijdenverschillen en een open verbinding naar zee nodig hebben.

Merkje in rugvin

Samenwerking met de beroeps- en sportvisserij is onontbeerlijk om de steur terug te krijgen in Nederland. De dieren kunnen de vangst redelijk aan: het zijn krachtige vissen. Laat ze wel snel weer vrij aangezien dit bijdraagt aan de overleving van de soort. De speciaal gemerkte steuren zijn heel gemakkelijk te herkennen aan een staaldraadje dat door de rugvin is gehaald. Daaromheen zit een plastic buisje en een geprinte code. Omdat de vissoort ook wettelijk beschermd is, moet sowieso elke gevangen steur (gemerkt of ongemerkt) onmiddellijk worden vrijgelaten.

Steur gevangen?

Vangstmeldingen van de steur zijn nodig om informatie te verzamelen en dragen bij aan meer kennis over de migratie van deze unieke vissen, wat kan helpen om de soort terug te brengen in Europa. Vang je een steur? Noteer dan de vangstlocatie, lengte (en gewicht) van de vis en het nummer van een eventuele merkje in de rugvin. Maak ook foto’s en zet de steur daarna zo snel mogelijk levend terug. Vangstmeldingen, foto’s en informatie kunnen gemeld bij steurwwf@gmail.com. Bellen kan ook op telefoonnummer 0623190213. Volledige vangstmeldingen (inclusief foto) komen in aanmerking voor 100 euro beloning.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.