Vis & water

Wist je dat? Marker Wadden nieuwe eilandengroep

4066
23 nov 2016

Nederland krijgt er een nieuwe eilandengroep bij: de Marker Wadden. Dit is een archipel van natuureilanden in het Markermeer. Die zorgt er straks voor dat de natuur – waaronder de vogel- en visstand – in het gebied weer opleeft. Een grote eerste stap naar een Markermeer dat ook voor sportvissers weer interessant wordt.

Met de aanleg van de Afsluitdijk, de Houtribdijk en de inpolderingen is het Markermeer helemaal omringd door dammen en dijken. De natuurlijke oevers en ondieptes zijn hierdoor verdwenen. Met als gevolg dat de natuurlijke balans is verstoord. Het bodemleven in een van onze grootste binnenwateren is dan ook praktisch verdwenen.

Vissen en schelpdieren zijn schaars geworden, wat een ramp is voor trekvogels. Maar ook de sportvisser heeft de laatste jaren weinig tot niets te zoeken aan of op het Markermeer – terwijl dit water in potentie een sportvisparadijs is.

Voedselrijker

Maar daar komt gelukkig verandering in. Met Marker Wadden verrijzen er eilanden (met natuurlijke oevers) die zijn gemaakt van zand, klei en slib uit het Markermeer. In eerste instantie vijf eilanden van 750 hectare groot, maar de ambitie is van de Marker Wadden een archipel te maken van in totaal 10.000 hectare. Door de aanleg van de eilanden bezinken rondwervelende slibdeeltjes. Het water wordt daardoor helderder en voedselrijker, zodat waterplanten, vissen en schelpdieren terugkomen.

Joop Bongers, directeur van Sportvisserij Nederland: “Marker Wadden geeft uitzicht op een visrijk Markermeer, in het bijzonder rond deze eilandengroep. Wij zijn blij dat Natuurmonumenten zich met hulp van onder meer de Nationale Postcode Loterij inzet voor verrijking van de huidige, erbarmelijke visstand in het Markermeer. Sportvisserij Nederland juicht het bovendien toe dat er straks ook kan worden gerecreëerd – inclusief sportvissen – vanaf dit unieke eilandengebied.”

Een visualisatie van de Marker Wadden

Natuurmonumenten

De aanleg van de eilandengroep is in maart 2016 gestart en naar verwachting in 2018 gereed. Daarna worden ook recreatievoorzieningen gerealiseerd zoals aanleg- en loopsteigers. Het project Marker Wadden is een initiatief van Natuurmonumenten en wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij en rijksoverheden en provincies. Ook Sportvisserij Nederland is betrokken bij dit natuurherstelproject.

Bron: Hét Visblad - december 2016

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.