Vis & water

Sharkatag 2018 start deze week (video)

4817
16 jul 2018

Elf charterboten met in totaal ruim 330 sportvissers gaan op 19, 20 en 21 juli vanuit Neeltje Jans ‘naar de haaien’. Dit om deze bijzondere vissen te merken voor onderzoek naar hun verspreiding en gedrag, zodat haaien beter beschermd kunnen worden. Dit jaar wordt nieuw onderzoek uitgevoerd met zenders die het zwemgedrag van deze vissen nog beter in beeld brengen.

Na een lange tijd van afwezigheid komt de gevlekte gladde haai (Mustelus asterias) de laatste jaren steeds meer voor langs de Nederlandse kust. Dit was voor Sportvisserij Nederland aanleiding om een project te starten waarin sportvissers de haaien die zij vangen voorzien van een ‘tag’ (merkje). Aan de hand daarvan wordt veel kennis vergaard over de verspreiding (leefgebieden) en zwemroutes van gevlekte gladde haaien. 

Check de video van de 2015-editie:



Bewustwording

Behalve het in kaart brengen van de migratiepatronen, zorgt Sharkatag ook voor bewustwording bij het grote publiek dat deze fascinerende – en voor de mens ongevaarlijke – haaien weer in ons kustwater zwemmen. De gevlekte gladde haai is gevoelig voor overbevissing. Dat laatste is ook de belangrijkste reden dat van de zeventien haaien- en roggensoorten die in de zuidelijke Noordzee thuishoren negen soorten zeldzaam zijn geworden en de overige sterk in aantal zijn teruggelopen.

Terugzetplicht


Sportvissers zetten hun gevangen haaien terug, maar helaas belanden deze via de beroepsmatige visserij nog vaak voor een paar dubbeltjes per kilo op de markt. Ook in Nationaal Park Oosterschelde – een kraamkamer voor meerdere haaien en roggensoorten – worden deze regelmatig aangeland. Sportvisserij Nederland streeft daarom naar een terugzetverplichting voor alle haaien en roggen in de Noordzee, zodat er weer gezonde en stabiele populaties kunnen ontstaan. Daarbij wordt gezien het feit dat deze vissoorten over duizenden kilometers migreren ingezet op internationale samenwerking met Europa.

Speciale merkjes

Vanaf het moment dat Sharkatag in 2011 van start ging, zijn 3.645 haaien door schippers van hengelcharters voorzien van een merkje. Hiervan zijn er 206 teruggemeld, dit is een regulier percentage (5%) bij dit type onderzoek. Het doel van Sharkatag 2108 is om zoveel mogelijk haaien met de hengel te vangen, te merken met een zogenaamde Data Storage tag. Dit jaar worden de haaien gemerkt door een groep onderzoekers van Wageningen Marine Research (WMR) en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

Let op: op donderdag zijn op het laatste moment nog enkele plekken beschikbaar gekomen. Aanmelden bij de schipper kan via 
mjmmertens@home.nl. VOL = VOL!
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.