Vis & water

Sporten doen we Samen! (video)

2922
30 jul 2019

De Nederlandse sport vaart op zaterdag 3 augustus mee in de Canal Parade 2019 op de Amsterdamse grachten. Met deelname aan de botenparade laat de sport zien zich achter de boodschap ‘Zijn wie je bent, houden van wie je wil’ te scharen.

Sport betekent plezier voor iedereen. Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen en bovenal zichzelf kan zijn. Naast bijvoorbeeld etnische achtergrond mag ook seksuele voorkeur of oriëntatie niets uitmaken bij de deelname aan sport. De deelnemende sportbonden constateren dat dit helaas nog niet altijd en overal vanzelfsprekend is. Ook en soms juist in de sport niet. "Ik ben blij met dit gezamenlijke initiatief,’ zegt NOC*NSF voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg. Zo kunnen we aan Nederland laten zien dat we samen werken aan de acceptatie van LHBTI in de sport. Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen en bovenal, zichzelf kan zijn in de sport. Sport is plezier voor iedereen!"

Sportboot

De boodschap ‘Sporten doen we Samen!’ staat op de sportboot centraal en is bewust simpel en verbindend. Natuurlijk vinden we het in de sport normaal dat iedereen zichzelf kan zijn. Om dat in de praktijk ook te realiseren, is extra aandacht nodig. Deelname aan deze botenparade geeft uiting aan de gezamenlijke opvatting dat iedereen moet kunnen sporten op basis van gelijkwaardigheid. Na de al bestaande impliciete acceptatie van LHBTI in de sport, creëren de sportbonden op de boot een gezamenlijk podium om dit ook expliciet te maken. Zo wordt vertegenwoordiging van LHBTI in de sport een normale zaak.



Topsporters

Met een aantal bekendere reeds gestopte topsporters staat de sport op de boot stil bij het verleden. Zo varen schaatssters Yvonne van Gennip en Marianne Timmer, atlete Nelli Cooman, en tafeltennisser Trinko Keen mee. Te vaak bleek in het verleden dat LHBTI-sporters zich niet veilig genoeg voelden om expliciet voor hun voorkeur uit te kunnen komen. Daar tegenover laat de sport zien bezig te zijn met de toekomst; met het meevaren van huidige sporters als Oranjeleeuwinnen Kelly Zeeman en Merel van Dongen, zwemmers Jelto Spijker en Jeroen Westenbrink, volleybalster Kim de Wild, sportvisser Anja Groot en zeilster Annette Duetz. Samen met hen kijkt de sport vooruit om de acceptatie van LHBTI binnen de sport vergroten.

De zestien deelnemende sportbonden zijn KNRB (roeien), NTTB (tafeltennis), KNGU (gymnastiek), NHV (handbal), Atletiekunie, KNZB (zwemmen), Sportvisserij Nederland, KNLTB (tennis), KNHS (paardensport), KNHB (hockey), KNVB (voetbal), NBB (basketbal), NeVoBo (volleybal), KNBSB (honk- en softbal), SFN (skateboarden) en Watersportverbond. Ook NOC*NSF doet mee in dit initiatief, samen met de Alliantie Gelijkspelen en Prideandsports.com.



Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.