Vis & water

Klein van stuk, maar niet te onderschatten

689
19 jun 2024

De Kaukasische dwerggrondel (Knipowitschia caucasica) is in 2020 voor het eerst aangetroffen in Nederland en heeft zich sindsdien snel verder door het land verspreid. Onderzoekers van Sportvisserij Nederland kwamen de soort de laatste jaren op veel verschillende watertypen tegen.

De Kaukasische dwerggrondel is in 2019 voor het eerst aangetroffen in de Rijn in Duitsland, waarna deze in 2020 voor het eerst in Nederland is gevonden. Deze grondelsoort komt oorspronkelijk voor in het Ponto-Kaspische gebied rondom de Zwarte Zee. Mogelijk heeft deze dwerggrondel zich verspreid via het Main-Donaukanaal; het kanaal dat een verbinding vormt tussen de stroomgebieden van de Rijn en Donau. Daarnaast kan de dwerggrondel meegelift zijn met ballastwater, dat gebruikt wordt om schepen stabiliteit te geven.

Waarnemingen

Sinds de eerste Nederlandse vondst in 2020 is de verspreiding van deze grondelsoort snel gegaan. Sindsdien is Sportvisserij Nederland deze exoot op diverse plaatsen tegengekomen. Zo werd ze aangetroffen bij vismonitoring op de Marker Wadden (2021 en 2022). Bij visserijkundige onderzoeken in stadswateren en plassen zijn veel Kaukasische dwerggrondels gevangen in veen en
kleigebieden (februari/maart 2023 en november 2023 – maart 2024). Tijdens deze visserijkundige onderzoeken zijn ze niet op de hogere zandgronden gevangen. In het voorjaar van 2024 is de soort ook aangetroffen in de Waal, tijdens ankerkuilvisserij voor het project ‘De Rijn Verbindt’.

Melden

De invloed van deze exoot op inheemse soorten en ecosystemen is nog niet helder. Het is in ieder geval duidelijk dat deze dwerggrondel zich in rap tempo wijd verspreid heeft in Nederland. De soort wordt maximaal 5 centimeter, dus je vangt hem niet snel aan de hengel. Mocht je er toch een vangen? Registreer hem van in de MijnVISmaat app.


In de nieuwsbrief Kijk op Exoten nr 45 lees je meer over deze grondel en andere exotische organismen.Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.