Vis & water

10% van de uitgezette steuren bereikt de zee

1372
31 jul 2024

Van de 74 jonge steuren die in de zomer van 2023 werden uitgezet in de Biesbosch heeft tien procent de Noordzee bereikt. De rest is vermoedelijk ten prooi gevallen aan roofdieren. Met deze verworven kennis in het achterhoofd gaan onderzoekers in augustus opnieuw jonge steuren uitzetten.

De 74 jonge steuren konden na de uitzet in de Biesbosch worden gevolgd omdat zij waren voorzien van een klein zendertje. Langs de route naar zee zijn aan tachtig boeien ontvangers bevestigd die de signalen van de zender oppikken. Van 31 steurtjes werd na de uitzetting geen enkel signaal meer opgevangen: die zijn waarschijnlijk opgegeten door roofdieren zoals een meerval, aalscholver of meeuw.

De andere 43 steurtjes bereikten via de Amer, Dordtsche Kil en Oude Maas de Rotterdamse haven. Daar verdwenen nog eens 36 steurtjes, vermoedelijk zijn die ook opgegeten. Eten en gegeten worden is een wetmatigheid in de natuur. Daarom produceert een vrouwtje honderdduizenden steureneitjes en worden slechts een paar daarvan volwassen.

Steuren volgen sterke stromingen naar zee

Van de zeven steurtjes die zelfstandig het zoute water van de Noordzee hebben bereikt werd in de Voordelta een signaal ontvangen. Twee van hen kozen meteen daarna het ruime sop en kwamen buiten het bereik van de ontvangers. Vijf steurtjes bleven langs de kust. Zij zijn in het Slijkgat aan de buitenkant van de Haringvlietdam waargenomen.

Dat de vissen vanuit de Biesbosch niet meteen de veilige route naar het Haringvliet namen is helder: daar stroomt het water nauwelijks. Steuren houden van een sterke stroming en die voerde de steurtjes via het havengebied van Rotterdam naar de Noordzee. Daarom vindt de volgende uitzet – vanuit het Interreg project ‘De Rijn verbindt’ – plaats in de volle stroming van de rivier. Het onderzoeksteam zal in augustus 250 jonge steuren uitzetten in de Rijn bij de Millingerwaard en in de Waal bij Woudrichem.

Toekomst van de Europese steur in Nederland

Aangezien de Europese steur pas na vele jaren paait, zal het nog een tijdje duren voordat de uitgezette steuren terug te verwachten zijn. Daarna is het de vraag of ze succesvol kunnen paaien. De omstandigheden daarvoor worden gunstiger: het water in onze rivieren wordt schoner en gezonder en de paaigronden in Duitsland zijn verbeterd. Ook de Noordzee is nu al schoon genoeg.

Daar worden steuren van eerdere uitzettingen gevangen. Voor een echte herintroductie zijn veel hogere aantallen nodig dan bij deze proefplaatsingen. Dat vergt investeringen in de kweek van steuren, bij voorkeur in de Rijn. Ondertussen moeten we verder werken aan het herstel van het Rijnsysteem en de toegang tot de delta vanuit de Noordzee.

Samenwerking voor de terugkeer van de Europese steur

Het uitzetprogramma is een samenwerking tussen Sportvisserij Nederland, ARK Rewilding Nederland, Wereld Natuurfonds, Wageningen Universiteit, Diergaarde Blijdorp, Universiteit Leiden, het ministerie van LNV, beroepsvissers, Duitse en Franse onderzoeksinstituten IGB en INRAE, en het Franse kweekcentrum MIGADO.

Deze organisaties werken sinds 2010 samen aan de terugkeer van de Europese steur in het Rijnsysteem, nadat die in de vorige eeuw verdween door kanalisatie, vervuiling en overbevissing. Dat is niet makkelijk en vergt veel onderzoek: de steur is een veeleisende soort. Dat maakt deze iconische vissoort wel een goede graadmeter voor het ecosysteem: kan hij overleven, dan kunnen andere trekvissen dat ook.
Gerelateerde berichten
08 jul 2024 Sterk voor Steuren: Bob Kreiken reist 3500 km en wil €50.000 ophalen voor de herintroductie van de steur 1059 Bob Kreiken reist komende twee maanden voor het WWF 3500 kilometer voor de steur. Dit doet hij 1000 kilometer op de fiets en 2500 kilometer met de kajak. Onderweg spreekt hij met WWF-experts, haalt hij de locatiedata van de steur op en beschrijft hij de hindernissen die de migrerende oervissen ervaren. Het opgehaalde geld gaat naar het project voor de herintroductie van steuren in de Rijn en Donau. ‘Ik probeer precies hetzelfde te ervaren als de steur.’ 29 jun 2023 Steur na uitzet direct vertrokken uit de Biesbosch 7095 Na het uitlezen van hydrofoon-gegevens op 26 juni blijkt dat er waarschijnlijk geen enkele jonge steur meer na de uitzet in de Biesbosch aanwezig is. Interessant genoeg zijn er wel 18 van deze gezenderde dieren waargenomen tussen 2 en 4 juni bij de uitgang met rivier de Amer. Alles wijst erop dat de steurtjes hun natuurlijk gedrag hebben vertoond en een route naar zee hebben gevonden. 05 jun 2023 Steur na 70 jaar terug in Nederland (video) 6446 Op vrijdag 2 juni zijn 29 steuren van een jaar oud uitgezet in de Biesbosch in aanwezigheid van prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Hiermee zwemt er na zeventig jaar afwezigheid weer jonge steur in de Nederlandse wateren. 31 mei 2023 Europese steur krijgt nieuwe kans in de Biesbosch (video) 4244 Op 2 juni worden kleine (1 jaar oude) gezenderde steuren uitgezet in de Biesbosch. Dit is onderdeel van een samenwerkingsproject met ARK Rewilding Nederland, het Wereld Natuur Fonds, Wageningen Marine Research, Wageningen Universiteit, Rijkswaterstaat en Sportvisserij Nederland. Het doel is om de karakteristieke vis terug te brengen naar Nederland en de Rijn en Noordzee, waar het oorspronkelijk thuishoort.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.