Vis & water

Driehoeksmossel lust de blauwalg rauw

9470
25 jan 2008

Vrijdag 25 januari 2008 - BREDA - Het Waterschap Brabantse Delta, verantwoordelijk voor het waterbeheer in West-Brabant, begint dit jaar met nieuwe methoden in de bestrijding van blauwalgen in de (stads)wateren. In Breda begint het project komend voorjaar in de Linievijver.

Een drijflaag van blauwalgen in de Bredase Linievijver, augustus 2003. fotos Waterschap Brabantse Delta

Brabantse Delta gaat gebruik maken van de relatief nieuwe 'mosselmethode'. Driehoeksmosselen, zoetwatermosselen die oorspronkelijk leefden in de Zwarte Zee, eten de blauwalgen op en zuiveren tegelijk het water. Een milieuvriendelijke, biologische manier van waterzuivering.

Vorig jaar is deze methode in een plas bij Utrecht voor de eerste keer in Nederland op grote schaal toegepast, en zeer succesvol. Een individuele driehoeksmossel kan namelijk tot 75 ml water per uur volledig filteren.

Beleidsmedewerker/projectleider Victor van den Berg van het Waterschap Brabantse Delta: "De mosselen worden straks uit het IJsselmeer gevist en komend najaar uitgezet in de Bredase Linievijver. Als deze methode zo succesvol blijkt als verwacht, dan gaat het waterschap volgend jaar het project uitbreiden tot de andere wateren in en rond Breda die last hebben van blauwalgen."

Sinds ongeveer een jaar of tien is de overlast door het overschot aan blauwalgen in Nederlandse wateren flink toegenomen. Vooral in de warme zomers zoals die van 2006 groeien de blauwalgen in recordtempo. BN/DeStem berichtte in juli 2006 over blauwalgen in de Linievijver en de Krouwelaarhaven, waarbij mens en dier werden gewaarschuwd weg te blijven van het besmette water.

Van den Berg: "Blauwalgen scheiden een soort gifstoffen af. Als kinderen of honden in die vervuilde wateren gaan zwemmen, kunnen zij huidirritaties krijgen en bij inslikken van het water darmklachten."

De overlast van de blauwalgen bestaat verder vooral uit het visuele effect, het lelijke aanzicht, en de stank.

Van den Berg: "Wie kent niet het beeld van een warme zomerdag, wandelend langs een vijver of haven, dat de stank van algen en allerhande rommel uit het water opstijgt en je het afval gewoon op het wateroppervlak ziet drijven? Die algenslierten, het lijken net olievlekken of blauwgroene verf. Mensen bellen bezorgd op. Ook vissen en vogels die in en bij de wateren leven hebben er last van: de vogels trekken weg en in het ergste geval sterven de vissen door zuurstoftekort in het water."

Guido Waaijen, ecologisch specialist bij het waterschap: "Even voor de duidelijkheid: blauwalgen horen bij het natuurlijke ecosysteem van water, ook in stadswateren, dus het is niet zo dat ze daar helemaal niet op hun plek zijn. Maar doordat er in de loop der jaren steeds meer voedingsstoffen in de wateren terecht zijn gekomen, kunnen ze volop groeien en zich voortplanten. Denk daarbij aan mensen die de eendjes voeren met brood, bladafval of hondenpoep dat vanaf de oevers het water in regent, maar ook meststoffen van de landbouw. Allemaal heerlijk eten voor de blauwalgen. Een andere factor die meespeelt is als het water stilstaat: een vijver als de Linievijver heeft geen toestroom van vers water, waardoor de blauwalgen optimaal kunnen blijven groeien."

Speelt het veranderende klimaat ook een rol? Waaijen: "Er is geen één-op-één-relatie tussen de verwarming van de aarde en de groei van blauwalgen in de wateren. De algen kunnen wel nog extra hard groeien in hete zomers, door veel warmte en licht."

Het bestrijden van blauwalgen met driehoeksmosselen is relatief goedkoop volgens het waterschap. Van den Berg: "Juist doordat je de natuur zijn gang laat gaan, alleen een aanzetje hoeft te geven, is deze methode heel rendabel. Je geeft de natuurlijke mechanismen een duwtje in de goede richting en als het goed is, gaat de rest dan vanzelf. De mosselmethode is één van de goedkoopste manieren om blauwalgen tegen te gaan. Zelfs áls het mislukt, zijn we nog niet veel geld kwijt. Maar de kans op succes is groot, anders zouden we hier natuurlijk niet mee beginnen."

Toch lijkt de methode kwetsbaar: er moeten eerst heel wat factoren kloppen voordat de driehoeksmossel in de Bredase Linievijver goed kan groeien.

Ecologisch specia

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.