Vis & water

Groen licht verduurzaming visserij

5298
18 jan 2008

DEN HAAG - Minister Gerda Verburg (Landbouw) kan door met haar plannen om de Nederlandse visserij duurzamer te maken nu de Europese Commissie groen licht heeft gegeven voor de besteding van 48,6 miljoen euro Europees geld.

Met de bijna 50 miljoen uit het Europees Visserij Fonds is er tot 2013 ruim 140 miljoen euro beschikbaar, zo maakte het ministerie van Landbouw donderdag bekend.

Verburg wil in 2013 onder meer hebben bereikt dat de platvisvloot ongeveer 25 schepen minder telt. Vooruitlopend op de goedkeuring van de Europese Commissie opende Verburg al de saneringsregeling voor de platvisserij en onlangs maakte ze bekend dat er 23 viskotters uit de vaart worden genomen. Na die sanering blijven er iets minder dan honderd Nederlandse platviskotters over.

De zogeheten boomkorschepen moeten gaan ïnvesteren in betekenisvolle duurzame visserijtechnieken, waardoor de bodem minder wordt aangetast en het energieverbruik vermindert. De bewindsvrouw hoopt dan ook snel toestemming te krijgen van de Europese Commissie om in de praktijk meer ervaring op te doen met de pulskor. Daarbij sleept een schip kabels met elektroden over de zeebodem, krijgen de vissen een schokje waarma ze omhoog komen in een net.

Verburg wil verder zeker zeventig proefprojecten met nieuwe technieken en betere samenwerking tussen de vissers, terwijl ook wordt bekeken waar in de gehele keten efficiënter kan worden gewerkt.

Bron: telegraaf.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.