Vis & water

Poppekinderen zorgt goed voor de vissen

4803
17 jan 2008

VEERE - De aanleg van het nieuwe gemaal Poppekinderen tussen Middelburg en Veere verloopt voorspoedig. ,,Met het uitstroomhoofd liggen we zelfs voor op schema'', zegt Richard van Ommeren van Waterschap Zeeuwse Eilanden.

Het in- en uitstroomhoofd van het nieuwe gemaal zijn al goed te zien. foto Peter Buteijn
Uitstroomhoofd? ,,Dat is de bak die uitkomt op het Kanaal door Walcheren'', vertaalt Van Ommeren. Het overtollige water dat uit de polder komt, belandt via dat uitstroomhoofd in het kanaal.

Op de foto is te zien dat de damwanden voor het uitstroomhoofd al zijn geslagen. Iets verderop ligt nog zo'n bak, waar ook de betonnen muren al deels klaar zijn. Dat is het instroomhoofd: het punt waar het overtollige water het gemaal binnenkomt. Bovenop die bak komt het bedieningsgebouw van het gemaal te staan.

Tussen het in- en uitstroomhoofd liggen twee persleidingen van elk 1,40 meter doorsnede. Ze zijn aangesloten op twee pompen die elk 150 kubieke meter water per minuut kunnen verwerken.

Als het veel geregend heeft, wordt het water uit de polder via sloten afgevoerd naar de Veerse Watergang, legt Van Ommeren uit. Daarvandaan wordt het via een nieuw gegraven watergang - op de foto midden boven te zien - naar het gemaal gevoerd. ,,Als we het gemaal zachtjes aanzetten, ontstaan er een zuigende werking op de watergangen. Het water komt dan vanzelf naar het gemaal toe.''

De nieuwe watergang moet onder de Veerseweg door op de Veerse Watergang worden aangesloten. Daarom is het nodig de weg tussen Middelburg en Veere tijdelijk af te sluiten en daar een brug te maken. Het verkeer wordt waarschijnlijk vanaf eind januari omgeleid via een slinger van tweehonderd meter over een weiland ten oosten van de Veerseweg.

Het nieuwe gemaal - dat voor de bouwvak klaar moet zijn - kost vijf miljoen euro. Nu wordt overtollige water nog verwerkt via de gemalen Boreel in Middelburg en Veersche Watergang en Oostwatering in Veere. Oostwatering hoeft straks alleen nog gebruikt te worden bij extreme regenval.

Poppekinderen zorgt niet alleen voor een betere afwatering, ook de natuur is gebaat bij het nieuwe gemaal. De waterkwaliteit van het Veerse Meer verbetert en vanuit het kanaal kunnen meer vissen als palingen, stekelbaarzen, botten en spieringen de polder inzwemmen.

Bron: pzc.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.