Vis & water

Hengelvangstregistratie bij wedstrijden Amsterdam-Rijnkanaal.

7819
19 dec 2007

De VBC van het Amsterdam-Rijnkanaal gaat hengelsportverenigingen vragen om hengelvangstregistratie (HVR) gegevens beschikbaar te stellen na wedstrijden. Dat maakte Leo Harmsen van de VBC gisteren bekend op een bijeenkomst van wedstrijdcommissies van de Gewestelijke pachtcommissie.

Afb: album.zoom.nl

Harmsen : "Rijkswaterstaat doet forse investeringen in visvriendelijke gemalen en houdt bij het schutten van schepen de sluizen soms langer open ten behoeve van de vismigratie, mede op ons verzoek. Het minste wat wij als hengelsport terug kunnen doen is de gegevens bijhouden over de effecten die deze maatregelen op onze vangsten hebben."

Sommige verenigingen zoals de AUHV en de HSV Maarssen verzamelen nu al gegevens over aantallen en lengteklassen van de gevangen vissoorten tijdens een wedstrijd. Het is de bedoeling dat ook de andere verenigingen zich voor 2009 aansluiten bij HVR Online, het landelijke systeem voor hengelvangstregistratie.

Niet ieder visje opmeten
Het is niet nodig om iedere gevangen vis op te meten. Alleen een bepaald percentage van de vangst wordt bij wijze van steekproef genoteerd. De verenigingen mogen zelf weten of die gegevens door de deelnemers zelf worden genoteerd tijdens of na de wedstrijd, of dat er een aparte meetploeg wordt ingesteld. Sportvisserij Nederland zal waar nodig ondersteuning bieden bij het gebruik van de software en in de vorm van HVR materialen zoals vangstenboekjes, meetplanken en teilen.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.