Vis & water

Mannelijke vissen vertonen tekenen van vervrouwelijking

10042
26 nov 2007

(Belga) Mannelijke vissen in Vlaanderen vertonen tekenen van vervrouwelijking. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) bij blankvoorns op 36 meetplaatsen verspreid over Vlaanderen. De VMM voerde van begin 2006 tot medio 2007 onderzoek naar de ecologische effecten van hormoonverstoring.

"Bij gevangen mannelijke blankvoorns werd vitellogenine (VTG) gemeten in het bloed, een dooiereiwit dat normaal alleen door vrouwelijke blankvoorns wordt aangemaakt", weet de VMM. Ongeveer de helft van de blankvoorns bleek in hun mannelijke geslachtsorganen ook eicellen aan te maken. "Iets, een bepaalde stof of cocktail van stoffen in ons oppervlaktewater moet die effecten veroorzaken, ook al weten we op dit moment nog niet precies hoe het in mekaar zit", aldus de woordvoerster van de VMM.

(DWM) Bron: wtv.be

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.