Vis & water

Opnieuw angst vissterfte

4608
09 nov 2007

HARDINXVELD-GIESSENDAM Even leek het er op dat er opnieuw massale vissterfte was in de regio. Maar het was loos alarm. ,,We kregen 's ochtendsvroeg melding dat de vissen in de wiel bij de Spindermolen in Hardinxveld-Giessendam bij honderden naar lucht hapten,'' zegt Ton de Jager van Waterschap Rivierenland.

Het waterschap en de brandweer rukte meteen uit. ,,We hebben het zuurstofpeil gemeten en daaruit bleek dat het water volledig zuurstofloos was,'' zegt De Jager.

,,Vissen voelen zich het best bij vijf milligram zuurstof per liter water. Bij twee milligram krijgen ze het al moeilijk. Hier was zelfs minder dan één milligram zuurstof aanwezig.''

De brandweer heeft vervolgens schoon bluswater in de wiel gepompt. De Jager: ,,Zo blijft het water in beweging en kan weer zuurstof in het water terechtkomen.''

Omdat dit niet voor het beoogde resultaat zorgde, is vervolgens gebruik gemaakt van zogenoemde beluchtingsballen. Hierdoor komt er lucht in het water en dit zorgt weer voor de aanmaak van zuurstof.

Ook zijn monsters genomen die in het laboratorium van het waterschap onderzocht worden om de oorzaak van het probleem te achterhalen.

Het waterschap had gisteren nog geen zicht op de mogelijke oorzaken. ,,Zo kan het zijn dat er iets in het water is geloosd wat daar niet hoort,'' zegt Marius van Herpen van Waterschap Rivierenland. ,,Maar we moeten de resultaten nog even afwachten. Ook weten we nog niet of er vissen dood zijn. Tot nu toe zijn deze nog niet gesignaleerd.''

In september werd in delen van de Linge en het Merwedekanaal en het kanaal van Steenenhoek wel massale vissterfte geconstateerd. Hier was een enorme hoeveelheid geloosd van een nog onbekende stof.

Bron: ad.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide