Vis & water

Massale vissterfte Noordscheschut

3212
09 nov 2007

Noordscheschut - Spelende kinderen en vissers merkten dinsdagmiddag, in de Hoogeveensche vaart nabij Noordscheschut, op dat er wel erg veel dode vissen dreven in het kanaal boven de sluis. Na een aantal telefoontjes naar het waterschap, is een medewerker ter plaatse gekomen en constateerde dat er over een lengte van plus minus 400 meter een duizendtal dode vissen lagen en evenveel naar zuurstof happende vissen zwommen.

Foto: Schonewille fiotografie

Het waterschap heeft hierop direct metingen verricht naar het zuurstof gehalte in het water en constateerde dat dit schrikbarend laag was .Naar de oorzaak blijft het gissen, maar het meest waarschijnlijke is dat er een illegale mestlozing geweest is of er een riool overstort defect is geraakt en smerig riool water heeft over gestort naar het kanaal. Maar volgens de medewerker van het waterschap is dit moeilijk te achterhalen, en zal dit nog grondig onderzocht worden.

Inmiddels is er vanuit de provincie actie ondernomen en zijn de gemalen op volle kracht gezet om de verontreiniging zo snel als mogelijk te verdunnen ,zodat het water weer zuurstofrijk word. Door de sterke stroming die hierop ontstaat, is het gevolg wel weer dat de verzwakte vissen het moeilijk krijgen om niet in het gemaal te vermorzeld te worden. De oplettende kinderen hebben overigens hun best gedaan om de grote vissen te vangen met een schepnetje en die over te zetten naar het wel zuurstofrijke water beneden de sluis.D e komende uren zal de situatie scherp in de gaten worden gehouden door het waterschap.

Bron: regiohoogeveen.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide