Vis & water

Vissen happen massaal naar lucht

8102
29 okt 2007

Zaterdag 27 oktober 2007 - BERGEN OP ZOOM - Het waren spannende momenten, gistermorgen, voor de vissen in het Pielekeswater bij het Ravelijn in Bergen op Zoom. Door een ernstig tekort aan zuurstof verkeerden honderden vissen in ademnood. Enkelen legden het loodje.

Een paar honderd vissen vechten om een plekje aan de oppervlakte. Door een gat in het riool is er vies water in het Pielekeswater bij het Ravelijn gelekt. Hierdoor daalt het zuurstofpeil in het water en snakken de beesten naar adem. foto Tonny Presser/ het fotoburo

Een aantal vissen zocht via het ondergrondse verbindingskanaal met het Anton van Duinkerkenpark zijn heil in de stadsvijver. Op zich een goed plan, maar Blub en kornuiten visten achter het net. Toevallig of niet heeft de gemeente juist nu op die plaats een kleidam opgeworpen. Die houdt het waterpeil rondom het Ravelijn laag, in verband met de restauratiewerkzaamheden aan de buitenste muren van het vestingwerk. Helaas voor de vissen staat het Pielekeswater daardoor niet meer in directe verbinding met het veel zuurstofrijkere water in het Anton van Duinkerkenpark. Doordat de vluchtweg was afgesloten hapten de vissen massaal naar zuurstof. Een aantal van hen overleefde het zuurstoftekort niet.

Het beeld van de in ademnood verkerende vissen wekte bij omstanders het nodige medelijden op. "Dit is toch zielig", zegt een oudere vrouw, die met haar hond een ommetje maakt door het stadspark.

De gemeente Bergen op Zoom nam meteen maatregelen. Ze schakelde het waterschap Brabantse Delta in. "Bij de herstelwerkzaamheden aan het Ravelijn is een gat ontstaan in het riool. Daardoor is vuil water in het Pielekeswater terecht gekomen", legt een gemeentewoordvoerder uit. Voorheen diende een houten schutting bij het begin van De Grebbe als barrière tussen het riool en Pielekeswater. "Die gaan we nu vervangen door metselwerk, zodat in de toekomst geen vuil water meer richting Ravelijn kan stromen."

Binnen enkele uren plaatsten medewerkers van het waterschap, onder het toeziend oog van Piet van Tilburg van de gemeente, een beluchter in het water van het Ravelijn, een apparaat dat extra zuurstof inblaast. Uit voorzorg werden er ongeveer honderd vissen overgezet naar de parkvijver. Van Tilburg: "Het apparaat zuigt lucht aan en pompt dat onder hoge druk het water in. Hierdoor brengen we de luchtcirculatie opnieuw op gang."

Dit apparaat moet een week of drie blijven liggen tot het zuurstofpeil weer op orde is. "Een aantal weken geleden hadden we te maken met hetzelfde probleem. Toen bleek een week lang extra beluchten afdoende." Het resultaat van de noodhulp is direct merkbaar. Langzaam maar zeker komen de vissen weer tot leven om terug te keren naar het weer zuurstofrijke Pielekeswater. Daar voelen ze zich weer als een vis in het water.

Bron: bndestem.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide