Vis & water

Massale vissterfte Linge en Merwede kanaal

7135
11 sep 2007

Waterschap Rivierenland Sinds enkele dagen vindt massale vissterfte plaats in de benedenloop van de Linge en het Merwedekanaal bij Gorinchem. Waterschap Rivierenland heeft vastgesteld dat het water over een afstand van zo'n drie kilometer volstrekt zuurstofloos is geworden. Naar de oorzaak tast het waterschap nog in het duister.

Eerste melding
Na meldingen van dode vis op zaterdagmiddag door visverenigingen, eigenaren van jachthavens en politie, is het waterschap onmiddellijk een uitgebreid onderzoek gestart. Duidelijk is inmiddels dat het om grote hoeveelheden van een stof moet gaan die veel zuurstof vergt. Het waterschap vermoedt dat de lozing in de loop van vorige week heeft plaatsgevonden ergens op het traject tussen de jachthaven bij Arkel en Leerdam. Omdat een deel van het Lingewater ook via het Merwedekanaal wordt afgevoerd, is ook de benedenloop van dit kanaal zuurstofloos geworden. Het waterschap roept iedereen op die iets gemerkt heeft van mogelijk illegale lozingen op het genoemde deel van de Linge, dit direct bij het waterschap te melden op telefoonnummer 0344-649090 of via de website van het waterschap (http://www.waterschaprivierenland.nl/)

Ruimen vis
In samenwerking met de gemeente Gorinchem is het waterschap inmiddels gestart met het ruimen van de vele dode vissen. Dit kan enkele dagen vergen omdat het ook enige tijd duurt voordat dode vis komt bovendrijven.

Doorspoelen
Om de grote vissterfte een halt toe te roepen zal het zuurstofloze water van de Linge versneld worden afgevoerd naar de Merwede via het kanaal van Steenenhoek. Alle toe- en afvoergemalen, waaronder het Kolffgemaal in Hardinxveld-Giessendam zullen daartoe in werking worden gezet. Dit heeft een tijdelijk peilverlaging van ca. 20 centimeter tot gevolg. Deze doorspoeling zal naar verwachting 4 uren duren. Bron: Nieuwsbank.nl
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.