Vis & water

De Elft weer terug in de Rijn?

7224
10 sep 2007

Sportvisserij Nederland heeft voor 4 jaar financiële ondersteuning toegezegd bij het LIFE project. Het EU Life project, dat 6 juni dit jaar van start is gegaan, moet er voor gaan zorgen dat er over enkele jaren weer Elften in het Rijnsysteem te vinden zijn.

Elft
De Elft is een zogenaamde anadrome vissoort, hij trekt de rivieren op om te paaien. Ooit was de Elft één van de populairste trekvissen van Nederland. Elften trokken in enorme scholen langs de kusten van Europa om de rivieren op te trekken.

Rond het begin van de 19e eeuw was het afgelopen met de Elft. Net als de zalm, werd deze soort door zijn goede smaak en vleesstructuur in het Nederlandse delta volop bevist. Dit betekende het einde voor beide vissoorten in het Nederlandse rivierenstelsel. Sinds die tijd is de Elft in Nederland zo goed als uitgestorven.

Foto: Hopenlijk zien we dit beeld in de toekomst weer langs de Nederlandse rivieren!

Life Project
Het Life project is een initiatief van de Europese Unie in samenwerking met diverse natuur- en milieuorganisaties. Met behulp van deze projecten probeert zij bedreigde planten- en dierensoorten succesvol terug te laten keren. Één van deze project is het Elft project waaraan Sportvisserij Nederland meewerkt.

Helaas kon de geplande opleiding van een viskweker, die voor jonge Elften moet gaan zorgen, dit voorjaar niet doorgaan. Door extreme weersomstandigheden was de elftentrek in Frankrijk eind mei al afgelopen. De viskweker zal dit najaar een theoretische opleiding krijgen. Hopelijk kunnen er dan volgend voorjaar 1 miljoen larven worden opgekweekt en uitgezet in de rijn.

Meer info over het project is te vinden via deze link

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.