Vis & water

Vissen massaal niet thuis bij Harderwijker open

5792
04 sep 2007

Harderwijk - GerJan Koekoek (11 jaar) uit Nieuw Balinge en Bernd Bove (16 jaar) uit Twijzel zijn 25 augustus de winnaars geworden van de 14e Harderwijker Open, de landelijke viswedstrijd voor jongeren die jaarlijks wordt georganiseerd door onze vereniging.

In de leeftijdsgroep 18 - 28 jaar was er zelfs geen winnaar omdat er door hen geen vis werd gevangen!

Dat de jonge winnaars er vreselijk hun best voor moesten doen blijkt wel uit de zeer matige vangst. De vissen gaven, ondanks het goede hengelweer, massaal niet thuis. Van de 40 deelnemers wisten er slechts dertien wat vissen te verschalken.

Foto: De winnaars van 'Harderwijker Open 2007'

Op zaterdag 25 augustus was het dan weer zover. De 14e Harderwijker Open. Al vroeg, 06.30 uur, verschenen de eerste visserslui bij ons clubgebouw. Voordat de stekloting begon sprak wedstrijdleider Dik Enklaar alle deelnemers en hun aanhang toe. De veiligheidsregels en de wedstrijdregels kwamen aan bod, maar ook werd door hem uitgelegd welke techniek en tactiek er onder de huidige weersomstandigheden kon worden gevolgd.

Vooral de jongere deelnemers vonden het erg leuk dat dit werd uitgelegd. Voor veel van hen was het toch vissen in "vreemd" water. Voor de oudere jongens hoefde het weer niet zo. Die weten immers alles al!

Om kwart over acht reden de eerste wedstrijdvissers al richting de Harderdijk. Binnen een half uur waren alle deelnemers op het parkoers gearriveerd. Aan de voet van de Harderdijk, langs de oever van het Veluwemeer gingen de jonge sportvissers de onderlinge en sportieve strijd aan. Er zou vier uur worden gevist in drie leeftijdsgroepen. Het klaarzetten van alle visspullen kon beginnen. Om half tien ging het los. Het startsein om te mogen beginnen werd gegeven. Was het voor het signaal nog een drukte van jewelste op het parkoers na het startsein zat iedereen meteen rechtop op de viskoffer en werd er flink gevoerd.

Binnen enkele minuten werd de eerste vis al gevangen. "Een goed begin is het halve werk" konden we als enthousiaste uitspraak van een deelnemer noteren. Helaas is het deze dag bij een goed begin gebleven. De vissen bleken massaal afwezig.

Omdat de vissen niet snel willen aanbijten wordt er langs het hele wedstrijdparkoers naarstig gewerkt aan aanpassing van de hengeltechniek en -tactiek om de omstandigheden het hoofd te bieden. Dat leverde uiteindelijk bij maar dertien deelnemers wat visjes op. In totaal werd er slechts 7.270 kg gevangen. Vorig jaar was het bijna 133 kilo.

GerJan Koekoek, bij de jongste deelnemers, kiest voor het vissen op een afstand van een meter of acht, net achter wat waterplanten. Hij vist met een vaste hengel. GerJan vangt een aantal blankvoorns en weet daar ook nog een kleine brasem van 39 cm te vangen.

Bernd Bove, bij de oudere<
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.