Vis & water

'Als de rivierkreeften dood zijn, is alles dood'

5397
14 jun 2007

ROTTERDAM - Zelfs de rivierkreeften zijn dood. "En dan weet je dat álles dood is,'' zegt Piet Kalkman van het gelijknamige visserijbedrijf. Emmers vol de dode vissen worden uit het water bij de Heemraadsingel geschept.

FOTO JAAP ROZEMA

Met een collega inspecteert hij de Heemraadssingel in Delfshaven, waarin sinds de stortbuien van afgelopen vrijdag honderden vissen levenloos ronddobberen. Hondenbezitters houden hun viervoeters angstvallig aangelijnd uit vrees dat ze het vieze water opslobberen.

Vooral in de buurt van de Beukelsdijk leveren de kadavers onaangename taferelen op. De meeste snoeken en karpers drijven met hun gezwollen buiken naar boven. Bij veel exemplaren beginnen de witte schubben bruin of rood uit te slaan. En dan is er nog de enorme stank.

Ook in andere sloten en singels dreven de afgelopen dagen veel dode vissen. "Door heel Rotterdam-Zuid, maar ook in bijvoorbeeld het Witte Dorp, Mathenesse en in Kralingen is sprake van vissterfte,'' zegt Johan Verhey van de dierenambulance. "Al gaat het in dat laatste geval maar om acht of tien dode snoeken en karpers.''

De dierenambulance ruimt de vissenlijken in opdracht van Gemeentewerken. Verhey: "Op Zuid alleen hebben we al acht kliko's gevuld met elk 400 vissen.'' Omdat de klus te groot is, heeft de dierenambulance weer onderaannemers ingeschakeld, zoals visser Kalkman. Met schepnetten en grijpers halen ze de vissen uit het water.

Gemeentewerken legt uit dat de massale vissterfte is te wijten aan de stortbuien vrijdagavond.

Woordvoerder Ton van Bree: "Op een gegeven moment stond de teller op 32 millimeter. Het riool kan maar tien millimeter in zo'n korte tijd aan. Het liep dus vol. De afweging voor de beheerders is op dat moment: laten we het water op straat lopen of storten we het verdunde rioolwater op de singel? In het eerste geval is de verkeersveiligheid in het gedrang, in het tweede raakt de sloot vervuild.''

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard pompt al sinds het weekeinde vers water de sloten in. In het geval van de Heemraadssingel komt dat uit de Coolhaven.

En de visstand? Die herstelt zich wel weer, verzekert Verhey van de dierenambulance. "Binnen een of twee jaar hebben we weer evenveel vissen in de sloten. Twee jaar geleden hadden we ook massale sterfte.''

Bron: ad.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide