Vis & water

Massale vissterfte in Bergense sloot

4338
11 jun 2007

Bergen - Als gevolg van de zware regenval afgelopen vrijdagavond is in Bergen massale vissterfte opgetreden. Dat gebeurde in de sloot op de hoek van de Prins Hendriklaan en de Nassaulaan.

Het gebeurt vaker dat vissen massaal sterven na zeer zware regenval. Redenen kunnen zijn dat de riolering de opvang van het hemelwater niet aan kan, waardoor ongezuiverd rioolwater in het oppervlaktewater terecht komt. Ook wordt het slib op de bodem omgewoeld. Het leidt er toe dat het zuurstofgehalte in het water te laag wordt, waardoor de vissen het loodje leggen.

Eerst zakken de vissen naar de bodem, een paar dagen later komen ze boven drijven. Dat gebeurde zondag. Honderden vissen dobberden levenloos in het water.
In Egmond aan Zee moesten de zandzakken en houten schotten vrijdag weer worden aangerukt. Opnieuw kwam de Voorstraat blank te staan. Peter Jonker van de gelijknamige fotowinkel meldt dat de meeste winkeliers het droog wisten te houden. Bij een enkeling liep het water over de drempel. Jonker: ,,De laatste overstromingen waren in augustus vorig jaar. Er zou van alles gebeuren. Ik merk er niks van. Ja, er is een pomp neergezet, maar of dat helpt...''
Jonker pleit voor goten in de weg die rechtstreeks naar zee lopen. ,,Maar de gemeente vreest dan voor de blauwe vlag (Europees certificaat voor een schoon strand, red.). Maar hemelwater is toch niet vies? Echt, er moet wat gebeuren, dit kan zo niet.''
Bron: nhd.nl
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.