Vis & water

Spelencircuit leert jeugdige vissers hengeltechnieken

6445
14 mei 2007

RAALTE - ,,Rustig maar aan, er is paling genoeg", glimlacht een begeleider als hij ziet hoe de jonge vissertjes elkaar verdringen om aan de beurt te komen bij het spellencircuit.

Hengelsportfederatie Oost Nederland hield zaterdag in het Carmel College Salland in Raalte een jeugddag. Naast een vermakelijk én leerzaam spellencircuit stond een viswedstrijd bij de Drostenkampvijver op het programma. Zo'n 63 jeugdleden van Hengelsportverenigingen uit heel Overijssel waren op het evenement afgekomen. Getooid met een écht visserspetje wierpen de deelnemers zich enthousiast op de onderdelen, die gericht waren op diverse hengeltechnieken.

Vooral de demonstratie vliegvissen, buiten op het veld, boeide. Vliegvissen is een specifieke wijze van vissen waarbij je eigen aas maakt. Binnen was te zien hoe dat 'vliegbinden' precies in zijn werk gaat. De boodschap was duidelijk: vissport is een mooie sport. ,,En het leuke is, dat we de groepen zodanig hebben ingedeeld, dat de ouderen de jongeren een handje helpen", lichten Marcel de Weerd en Sonja Janssen namens de organisatie toe.

De kinderen kwamen voor een paar leuke uitdagingen te staan: zélf een vistuigje maken voor de te houden viswedstrijd, in een bak water naar houten visjes hengelen, voerballen werpen, en ringsteken met een werphengel. ,,Probeer niet te beven maar houd je hengel in balans", adviseert een oudere, ervaren visser een jonge knaap. Met name het 'gewicht raden' blijkt lastig. De kinderen moeten met hun hengel een met lood verzwaarde koker opvissen en vervolgens het gewicht schatten.

,We zien vaak dat de kinderen geen idee hebben! Door dit spel willen we ze een beetje het gevoel bijbrengen wat voor soort vis ze aan de haak hebben. Een karper is zwaarder dan een voorntje? Belangrijk om te weten, want je moet wel de juiste lijndikte kiezen", legt Henk Bouck van de Federatie uit.

Een bijzonder opsporingsambtenaar (BOA) vertelde het een en ander over vereiste papieren en visdocumenten. Janssen benadrukt: ,,Vissen is méér dan een hengel uitgooien. We willen onze jeugdleden bijvoorbeeld óók leren om op de juiste wijze met de natuur om te gaan. Heel rustig de haak uit de vis halen, het dier voorzichtig terugzetten enzovoorts. Daarom wordt er binnen de hengelsportverenigingen ook aandacht besteed aan waterkwaliteit, waterplantjes en waterdiertjes.

Als de viswedstrijd straks doorgaat, zullen we ook zeker melden dat je als hengelaar nooit rotzooi mag achterlaten.'' Op de jeugddag kon ook nog eens naar leuke prijzen 'gevist' worden en werd een loterij gehouden. Met een 'mooie vangst' - een rugtas vol informatie - gingen de deelnemers tevreden huiswaarts.

Op nationale Hengeldag, zaterdag 26 mei, houden veel hengelsportverenigingen open dag of organiseren leuke dingen voor de vissende jeugd. RAALTE - ,,Rustig maar aan, er is paling genoeg", glimlacht een begeleider als hij ziet hoe de jonge vissertjes elkaar verdringen om aan de beurt te komen bij het spellencircuit.

Bron: http://www.destentor.nl/salland/article1412075.ece

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.