Vis & water

Persbericht WNF: WNF-prijsvraag voor slimste vistuig om bijvangst tegen te gaan

4216

De inschrijving is geopend voor de 'Smart Gear Competitie', een internationale prijsvraag van het Wereld Natuur Fonds (WNF) voor slim vistuig waarmee bijvangst aanzienlijk kan worden verminderd. Het WNF roept wereldwijd vissers, uitvinders, wetenschappers, studenten en fabrikanten op om innovatieve ideeën in te sturen. De hoofdprijs voor het beste idee is 23.000 euro.

Bijvangst is een van de grote bedreigingen voor dolfijnen, walvissen, bruinvissen, haaien, zeeschildpadden, zeevogels en ander zeeleven. Jaarlijks wordt miljoenen tonnen aan overbodige vangst dood of gewond overboord gegooid. Slimmer en selectiever vistuig kan dit probleem tegengaan.

De winnaar van vorig jaar was een uitvinder uit de VS. Hij ontdekte dat duizenden haaien jaarlijks te redden zijn door een magneet op vislijnen te plaatsen. Haaien kunnen magnetische velden detecteren en schrikken daarvoor. Een magneet op een vislijn of 'longline' voorkomt dat haaien verstrikt raken. Komende zomer wordt de uitvinding verder getest om te kijken of de magneet grootschalig kan worden toegepast.
Algemeen directeur Johan van de Gronden: "We hopen op veel inzendingen. Vaak komen de beste oplossingen van vissers zelf, die dagelijks met het probleem van bijvangst te maken hebben. De wedstrijd is een unieke mogelijkheid om praktische en creatieve oplossingen te vernemen, zodat we samen de bedreigingen van de natuur onder water kunnen tegengaan". Kijk op www.smartgear.org voor de inschrijfformulieren en de wedstrijdregels. Naast de hoofdprijs zijn er nog twee prijzen van 7.500 euro te verdienen. De inschrijving sluit op 31 juli 2007.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.