Visstandbeheer

Aantrekkelijke visstand en optimale sportvisserijmogelijkheden
Hoewel de beleving van het water een belangrijk motief voor sportvissers vormt om naar de waterkant te gaan, is en blijft de visstand een noodzakelijke 'grondstof' voor de sportvisserij. Zonder vis wordt er niet gevist terwijl de aanwezigheid van vis juist een stimulans vormt om naar de waterkant te gaan: weer of geen weer! Het streven naar een gezonde, natuurlijke en voor sportvissers aantrekkelijke visstand is dan ook een van de belangrijkste uitdagingen voor Sportvisserij Nederland.

Advisering en begeleiding
Sportvisserij Nederland heeft de nodige deskundigheid op het gebied van de visserijbiologie, aquatische ecologie en praktijkgericht visstandbeheer in huis. Vakspecialisten en veldmedewerkers met jarenlange onderzoekservaring tot in de kleinste haarvaten van het water staan de hengelsportverenigingen terzijde. Deze hoogwaardige producten en diensten stelt Sportvisserij Nederland overigens ook graag ter beschikking aan belanghebbenden buiten de visserijsector. Een gezonde visstand in een gezond water is immers in ieders belang.

Samenwerken aan 'topwater'
Visstandbeheer betekent samenwerken. Het is de uitdaging voor de bij het visstandbeheer betrokken partijen om - bijvoorbeeld in een VBC- als partners te werken aan:

  • een gevarieerde, gezonde en 'passende' visstand
  • voldoende benuttingsmogelijkheden
  • verstandig gebruik
  • monitoring

Een goede samenwerking tussen betrokken partijen kan leiden tot de volgende topwateren (zoals ook beschreven in het Basisboek Visstandbeheer):

Vakblad Visionair
Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen op het gebeid van vis- en visstandbeheer? Neem dan een abonnement op het vakblad Visionair.

Vispassages
VISPASSAGES zijn watervoerende constructies die naast of ter vervanging van stuwen, gemalen of andere kunstwerken worden aangelegd om deze passeerbaar te maken voor vissen. Meer over vispassages...

Zilveren Stromen
Het project Zilveren Stromen is een gezamenlijk initiatief van Sportvisserij Nederland en de hengelsportfederaties in het rivierengebied. In Zilveren Stromen geven zij hun visie op het visstand- en visserijbeheer op de grote rivieren. De versterking van de positie van de sportvisserij, het verbeteren van het visserijbeheer en het herstel van de visstand staan daarin centraal. De visie biedt een handvat voor de Visstandbeheercommissies (VBC’s) op de rivieren. Thema’s als visrechten, regelgeving, toegankelijkheid, visstandonderzoek en het opstellen van visplannen komen aan de orde in de visie.

Bekijk hier het rapport Zilveren Stromen (PDF)

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide