De kieuwgreep en andere landingstechnieken

De kieuwgreep is een methode die wordt gebruikt door sportvissers om een snoek te landen en onthaken. Hoewel de term kieuwgreep suggereert dat de vis aan de kieuwen wordt vastgehouden, is dat niet het geval. Bij de kieuwgreep wordt de vis vanaf de achterkant langs de kieuwen in de kop gegrepen en vastgehouden.

 

Uit een vergelijkend onderzoek naar mogelijke effecten van verschillende landingsmethoden op het welzijn van snoek, bleek dat zowel de kieuwgreep als het landingsnet goed kunnen worden toegepast. Bij de kieuwgreep is het wel van belang dat de vis ondersteuning van het lichaam krijgt op bijvoorbeeld een onthaakmat, met de tweede hand onder de buik of door de vis (gedeeltelijk) in het water te laten.

Methoden als een tang (Bogagrip) om een vis aan de onderkaak uit het water te tillen of de
de nekgreep waarbij de vis van bovenaf net achter de kieuwdeksels wordt gegrepen, worden ontraden door hun grote risico op beschadiging.

Bron: Beoordeling van de kieuwgreep en andere landings- en onthaakmethoden bij snoek / W.A.M. van Emmerik, G.A.J. de Laak ; OVB Onderzoek Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij. - Nieuwegein (Nederland) : OVB, 2003. -

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide