Stellingen Vis en welzijn

Onderstaand document als pdf downloaden? Klik hier! (186 kB)

'Vissen is dierenmishandeling'

Sportvissen is een activiteit met dieren. Mensen beleven daar veel plezier aan. Dit plezier weegt op tegen het korte en beperkte ongemak dat de vis ten gevolge van het vissen ondervindt. Sportvissers genieten niet alleen van het vangen, maar ook van de vangst. Vissen worden bewonderd, gefotografeerd en met beleid onthaakt. Wanneer een vis voor consumptie is bestemd wordt deze direct gedood. Vissen is wat dierenwelzijn betreft goed te vergelijken met het houden van (landbouw)huisdieren en bijvoorbeeld paardensport.


De jeugd vist graag!

Vissen raken door het vangen beschadigd en gaan meestal dood
Het ongemak dat een vis ondervindt door het vangen is beperkt en kortstondig. Door het gebruik van onthaakmateriaal en onthaakmatten wordt beschadiging van de vis voorkomen. Dat is ook een kwestie van eigenbelang. Sportvissers vangen bij voorkeur onbeschadigde, grote exemplaren en vissen. Vooral binnen de karpervisserij speelt dit een grote rol; de meeste karpers in Nederland worden meerdere keren gevangen en veel karpers hebben inmiddels een eigen naam!

Weerhaken zijn slecht voor vissen
Onzin! De moderne haken zijn voorzien van zeer kleine weerhaakjes. Hoe kleiner de weerhaak, des te beter de haak 'haakt'. De weerhaak heeft natuurlijk als functie dat de haak minder snel losschiet, maar een (kleine) weerhaak kan zelfs voorkomen dat de haak gaat 'snijden' en daardoor een verwonding teweegbrengt. Door goed onthaakmateriaal kan een haak met weerhaak snel en probleemloos worden verwijderd. Meer over weerkhaken...

Een vis die een haak slikt gaat dood
Nee. Hoewel een geslikt haakje in principe meer schade kan aanrichten dan een haakje door de lip, zal wanneer de lijn direct wordt doorgeknipt weinig last van ondervinden. Onderzoek aan snoek heeft aangetoond dat snoeken die de haak hebben geslikt net zo´n grote overlevingskans hebben als snoeken die het haakje niet hebben doorgeslikt.

Vissen hebben pijn
Dit is een zeer ingewikkeld onderwerp. De wetenschappers zijn het er in ieder geval niet over eens. Vast staat wel dat vissen geen pijn hebben zoals mensen dat ervaren. Een scherp haakje in een vissenbek is wat anders dan een haak door onze eigen bovenlip, maar zal veel meer te vergelijken zijn met wat een snoek voelt wanneer hij een stekelbaarsje verschalkt; hoewel de scherpe stekels vaak dwars door de bek van de snoek steken, schroomt de rover er toch niet voor het stekelbaarsje op te eten.


De meeste vis wordt levend en onbeschadigd teruggezet

Vissen hebben stress
Gelukkig wel! Stress bij dieren is echter heel iets anders dan wat wij als mens onder stress verstaan. Stress bij dieren is een lichamelijk verschijnsel waardoor ze sneller en adequater op veranderende omstandigheden kunnen reageren. Vissen kunnen dus niet overwerkt of overspannen raken.

Vissen gaan dood in een leefnet
Gelukkig niet. De moderne leefnetten, die bijvoorbeeld in de wedstrijdvisserij zijn verplicht, zijn ruim en gemaakt van zacht, visvriendelijke materiaal. Uit onderzoek blijkt dat vissen geen enkele nadelige invloed ondervinden van het verblijf in en visnet. Hetzelfde geldt voor de bewaarzakken, leefnetten die in de karpervisserij worden gebruikt.

Vissen worden tegen hun zin uit het water getrokken
’Zin' is een menselijk begrip, dat gevormd wordt door (in dit geval negatieve) emoties. De wetenschap heeft echter tot dus ver niet kunnen aantonen dat vissen met de mens vergelijkbare emoties kunnen ervaren. De stelling dat vissen tegen hun zin in het water uit getrokken worden is dan ook niet correct. Daarnaast worden vissen niet zomaar uit het water getrokken. Het lichte, moderne hengelmateriaal laat dit meestal niet eens toe. Door het gebruik van afgestemd materiaal wordt de vis zo snel mogelijk vermoeid waarna hij vervolgens (bij grotere exemplaren) met een schepnet uit het water wordt getild.

Sportvissers laten vissen stikken
Hoewel de meeste direct na de vangst levend wordt teruggezet, nemen sommige sportvisser een visje mee voor eigen consumptie. In tegenstelling tot de beroepsvisserij zijn sportvissers in staat om een voor consumptie bestemde vis snel en ´humaan´ door een klap op de kop te doden. Dit is niet alleen vanuit welzijnsoverwegingen belangrijk, maar komt ook de smaak van de vis ten goede.

Sportvissers zijn natuurmensen
Een waarheid als een koe! Vissen is natuurbeleving pur sang. Zonder goede visstand geen sportvisserij en zonder natuur geen mooie visstek. Sportvissers hebben verder belang bij schoon en gezond viswater en zijn tenslotte de ogen en oren aan de waterkant.


De sportvisserij doet veel aan milieu- en natuureducatie

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide