Kamervragen

Kamermoties rallyvisserij en meertandige haken (februari 2008)

Lees hier meer over de kamermoties over rallyvisserij en meertandige haken.

Motie PvdD verbod weerhaak unaniem afgewezen (06 nov. 2007)

DEN HAAG - De motie om het gebruik van de weerhaak te verbieden, ingediend door de Partij voor de Dieren, is door alle andere partijen unaniem verworpen.

De PvdD wilde het gebruik van de weerhaak in de hengelsport binnen een jaar verbieden en diende maandag 15 oktober een motie in bij de behandeling van de begroting Visserij.

Dinsdag 6 november werd over de motie gestemd en bleek de dierenpartij de enige die heil zag in het weerhaakverbod. Sportvisserij Nederland heeft zich de afgelopen tijd bijzonder ingespannen om alle partijen van correcte informatie omtrent het gebruik van de weerhaak te voorzien.

Sportvisserij Nederland is niet verbaasd, maar wel tevreden met de uitslag. Fred Bloot van de landelijke hengelsportorganisatie: "We zijn verheugd dat alle partijen, op de PvdD na, zich goed hebben verdiept in deze materie. De weerhaak is een piepklein maar erg belangrijk puntje dat helpt de vis aan de haak te houden zonder deze te beschadigen bij het onthaken. Het is goed te zien dat dit kamerbreed wordt ingezien." Lees hier de brief van Sportvisserij Nederland, verstuurd aan de minister.

Verburg steunt vislessen op basisscholen (juni 2007)

AMSTERDAM - Lessen in sportvissen op basisscholen brengen scholieren respect en verantwoordelijkheidsgevoel bij voor het leven onder water. Dankzij de lessen, die worden georganiseerd door Sportvisserij Nederland, leren kinderen verantwoord omgaan met vis.

Dat schrijft minister van Natuur Gerda Verburg (CDA) in antwoord op Kamervragen (PDF) van de Partij voor de Dieren (PvdD). De dierenpartij ziet hengelsport echter als een 'dieronvriendelijke hobby' en vreest eenzijdige voorlichting op de scholen. Verburg deelt die angst niet. "Eenzijdige voorlichting zou niet goed zijn, maar volgens mij is daar ook geen sprake van", schrijft de bewindsvrouw. Ze wijst erop dat de lessen op verzoek van basisscholen worden gegeven.

'Geen dierenleed'
Ook vindt Verburg niet dat vissen lijden onder de hengelsport. "Sportvisserij veroorzaakt, mits verantwoord uitgevoerd, geen noemenswaardig dierenleed en vissterfte", stelt de minister. Ze herinnert de PvdD eraan dat Sportvisserij Nederland in het verleden samen met de Dierenbescherming aanbevelingen heeft opgesteld voor de omgang met gevangen (PDF) vis. Ook zijn er gedragscodes opgesteld voor wedstrijdvissers. De vereniging geeft daarmee blijk van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid, vindt de bewindsvrouw.

Verantwoord
De dierenpartij vraagt zich verder af of het enthousiast maken van kinderen voor de hengelsport verantwoord is. Verburg vindt van wel. "Juist omdat er in Nederland erg veel kinderen vissen (meer dan een half miljoen) is het belangrijk dat zij op een verantwoorde wijze leren omgaan met de vissen en de natuur."

Minister over wedstrijdvissen op zelfde lijn als Sportvisserij Nederland (juni 2007)
Gepubliceerd op: dinsdag 19 juni 2007

De afgelopen tijd was er veel te doen over de wedstrijdvisserij in ons land. Zo zouden wedstrijdvissers de oorzaak zijn van een massale vissterfte in het Kanaal door Voorne. Reden voor de Partij voor de Dieren om bij monde van Esther Ouwehand kamervragen over het wedstrijdvissen te stellen.

Beweringen dat vissen doodgaan in een leefnet en dat wedstrijdvissers telkens weer voor de 'lol' zo veel en zo snel mogelijk vis vangen, zijn inmiddels bekend. Op initiatief van PvdD statenlid Carla van Vliegen stelde de partij meteen na het bericht over de vissterfte in genoemd kanaal een lijst met vragen op voor onze visserijminister Gerda Verburg. Boven de vragenlijst de sinistere kop 'Kamervragen slachtoffers van viswedstrijden'.

Inmiddels heeft de Minister antwoord gegeven (PDF) op de vragen. En die zijn, hoe kan het anders, positief voor de sportvisserij en het wedstrijdvissen in het bijzonder. We weten immers dat wedstrijdvissers zeer ervaren vissers zijn die weten hoe je vis moet onthaken en over de juiste leefnetten beschikken. We weten ook dat plotselinge vissterfte andere oorzaken heeft dan viswedstrijden die jaarlijks probleemloos honderden keren worden gehouden.

Leefnetten, om bijvoorbeeld vraag 5 van Ouwehand te beantwoorden, zijn bij gebruik volgens de Leefnetcode immers geen netten waarin volgens in 1992 afgerond wetenschappelijk onderzoek vissen dood gaan. En, het getuigt wel van erg veel Calvinisme dat je bij wedstrijdvissen je niet mag vermaken, of te wel geen lol mag hebben in het vangen van vis, zoals in het eerste deel van vraag 3 aan de orde wordt gesteld. Het verzoek in vraag 7 om het wedstrijdvissen te verbieden werd dan ook logischerwijze niet door de Minister gehonoreerd.

Neemt niet weg dat wij sportvissers jong en oud blijven informeren over het feit dat zij hun vangst met respect behandelen en zich realiseren dat zij te gast zijn in de natuur. Sportvisserij Nederland heeft dierenwelzijn en binnen dit kader ´vissenwelzijn´ dan ook vanzelfsprekend hoog in het vaandel en is blij met acties van de Dierenpartij als het gaat om bijvoorbeeld betere gemalen en visgeleidingsystemen in waterkrachtcentrales waar nu nog zeer veel vissen onnodig worden beschadigd en gedood.

Sportvisserij Nederland vecht daar zelf al jaren tegen en kan op dit gebied best steun gebruiken. Esther Ouwehand is in ieder geval uitgenodigd om op ons kantoor in Bilthoven kennis met ons te maken en met eigen ogen te zien wat sportvisserij echt is en wat het voor bijna twee miljoen Nederlanders betekent om te vissen. Maar, vooralsnog heeft het kamerlid te kennen gegeven het druk te hebben met andere zaken.

Naar Kamervragen en antwoorden viswedstrijden (pdf)

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide