Weerhaak of weerhaakloos?

Onlangs heeft Sportvisserij Nederland de beleidsnota Verstandig Sportvissen uitgebracht. In deze nota staat het verantwoord en respectvol omgaan met vis door sportvissers centraal. Diverse onderwerpen uit deze nota (die voor € 5,- te verkrijgen is bij Sportvisserij Nederland) worden de komende tijd in Hét Visblad, Contact (het kaderblad van Sportvisserij Nederland) en op de site van Sportvisserij Nederland behandeld. Hieronder wordt ingegaan op het gebruik van weerhaken.

Een noodzakelijk onderdeel

Een vishaak vormt een essentieel onderdeel van de hengelsportuitrusting. Doordat een haak zich vastzet in de bek van een vis kan naar de kant toe worden getrokken om vervolgens met de hand of schepnet uit het water te worden getild. Hoewel er duizenden typen haken bestaan zijn ze in principe onder te verdelen in enkelvoudige en meervoudige haken.

Daarnaast zijn er haken zonder en met weerhaak. De functie van de weerhaak is zowel het voorkomen dat een gehaakte vis tijdens het binnenhalen loskomt én een betere bevestiging van het aas.Problemen met haken kunnen ontstaan doordat de haak wordt geslikt of dat tijdens het onthaken de bek wordt beschadigd.

Weerhaak of geen weerhaak?

Met betrekking tot een weerhaak kan worden geconcludeerd dat een sportvisser na het haken van de vis, deze ook graag wil vangen. Het losschieten van de haak wordt dan ook als (bijzonder) ongewenst ervaren. Vaststaat dat een weerhaak, onafhankelijk van het type haak, de kans op een succesvolle vangst vergroot.

Duidelijk is echter ook dat een weerhaak, door de extra weerstand, het penetrerend vermogen van een haak vermindert. Steeds meer producenten van haken verkleinen dan ook het formaat van de weerhaak. Uit de praktijk blijkt dat haken met zeer kleine, nauwelijks zichtbare, weerhaakjes ("microbarbs") beter penetreren zónder dat dit ten koste gaat van hun functionaliteit. Gezien de huidige ontwikkelingen waarbij het formaat van de weerhaak verder afneemt, is het niet nodig hier beleid voor te ontwikkelen. Overigens zijn er groepen sportvissers die bewust weerhaakloos vissen en de daardoor afgenomen vangstefficiëntie op de koop toe nemen.

Het gebruik van weerhaken in combinatie met een meervoudige haak kan echter wel ter discussie worden gesteld. Meervoudige haken worden tegenwoordig nagenoeg uitsluitend in de kunstaasvisserij gebruikt en dienen ervoor om de inhakingskans te vergroten. Hoewel kunstaas zich in de meeste gevallen voor in de bek van de (roof)vis vastzet, kunnen de weerhaken het verwijderen van de haak bemoeilijken.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide