Bedreigde dieren

Wereldwijd gaat het slecht met elasmobranchen: haaien en roggen. De IUCN beschouwt de doornhaai in de NO Atlantische Oceaan en de zee-engel als “kritisch bedreigd”. OSPAR heeft in juni 2008 de doornhaai, de zee-engel en de haringhaai op de lijst met bedreigde soorten gezet. Binnen OSPAR is eind 2009 gesproken over verdere beschermingsmaatregelen en onderzoek aan een aantal haaien en roggen, zoals o.a. de vleet (OSPAR, 2009).

De visserij op de reuzenhaai is door de EU sinds 2007 verboden en vanaf 2010 moeten bijgevangen exemplaren van zee-engel en vleet weer in zee worden teruggezet. In het kader van de Code of Conduct for Responsible Fisheries heeft de FAO in 1999 het International Plan of Action for the Conservation and Management of Sharks (IPOA Sharks) aangenomen. Belangrijk doel van het IPOA Sharks is om betrokken landen richtlijnen te geven voor het opstellen van nationale actieplannen.

Begin 2009 is door de EU het European Union Action Plan for the Conservationand Management of Sharks aangenomen. Het Nederlandse Haaienactieplan is hieruit voortgevloeid.

De EU Kaderrichtlijn Marien (KRM) moet ertoe leiden dat er in 2020 sprake is van een goede milieutoestand, door in te zetten op een aantal elementen, waaronder het beschermen van mariene voedselketens. Binnen het kader van het project “Op weg naar een gezonde zee” valt haaien en roggen bescherming onder element 2.2 van de Kaderrichtlijn Marien.
*Bron: Rapport: C011/10 State of the Art- Haaien roggen in de Noordzee, IMARES

Rapportage- en terugzetverplichting

Sportvisserij Nederland is voorstander van catch & release van alle haaien en roggensoorten van de Noordzee. Met als doel om deze soorten te behouden en toe te werken naar een duurzame visserij. Echter, officieel geldt voor de volgende soorten een rapportageverplichting (vangstmelding) dan wel terugzetverplichting, specifiek voor de volgende soorten. Op de zoekkaarten/ID-kaarten haaien & roggen vindt u deze informatie terug, genoteerd met een 'R' en een 'T' per soort.

Rapportageverplichting (R):
-Grootoogrog/ Koekoeksrog (Leucoraja naevus)
-Stekelrog (Raja clavata)
-Sterrrog (Amblyraja radiata)
-Gevlekte rog (Raja montagui)
-Blonde rog (Raja brachyura)

Terugzetverplichting (T):
-Zee-engel (Squatina squatina)
-Vleet (Dipturus batis)
-Haringhaai (Lamna nasus)
-Doornhaai (Squalus acanthias)
-Golfrog (Raja undulata)

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.