Sharkatag 2019

In 2019 wordt de 8e editie van Sharkatag georganiseerd. Op 12 en 13 juli kunnen sportvissers opstappen bij een charterboot vanuit de Neeltje Jans om mee te helpen bij het vangen van haaien die worden gebruikt voor onderzoek.


Onderzoek

Het doel van deze dagen is om zoveel mogelijk haaien en roggen te vangen, te meten en weer los te laten. We proberen eerder gemerkte haaien terug te vangen. Van alle haaien worden belangrijke gegevens geregistreerd door de schipper. Voor de grootste gevlekte gladde haaien en ruwe haaien (90 cm) zijn er negen speciale satelliet zendertjes en acht akoestische zendertjes van het LifeWatch Systeem, waarmee de haaien gevolgd kunnen worden. Alleen de grote haaien krijgen zo’n zender, de kleinere haaien worden alleen opgemeten en geregistreerd.

Door het verzamelen van gegevens krijgen we waardevolle informatie over het gedrag van de haaien. Hiermee krijgen we een beeld van de populatie, individuele groei, verspreiding, migratieroutes, paai- en opgroei gebieden, etc.. Die informatie kan goed gebruikt worden om de haaien beter te beschermen zodat de populatie zich goed kan ontwikkelen en herstellen.

Video terugblik Sharkatag 2018

 


Meedoen en inschrijven

Wil je dit jaar meedoen en ook een haai vangen? Je kan je nu rechtstreeks inschrijven bij één van de charterschepen die meedoen aan Sharkatag:

Kosten

Een dagje vissen kost €65,- inclusief aas. Dit is een gereduceerd tarief speciaal voor Sharkatag. Je deelname levert een belangrijke bijdrage aan ons onderzoek en de bescherming van haaien in de Noordzee. Als dank voor je inzet en deelname ontvang je van Sportvisserij Nederland een Goodybag. De kosten voor deelname betaal je rechtstreeks aan de schippers. Wordt de visdag afgelast
staat dit de dag van te voren om 17:00 uur op de website van Sportvisserij Nederland en krijg je je geld terug van de schipper. Zorg dat je er snel bij bent want vol = vol.

Wat heb je nodig? 

Om tijdens Sharkatag succesvol en met plezier op haaien te vissen raden we aan dat je het volgende in orde hebt:

 • Stevige hengel met een werpgewicht tot ongeveer 200 gram, een uptide-hengel is ideaal.
 • Molen met minimaal 0,30 mm nylon, dyneema kan ook.
 • Verzwaarde platvisonderlijnen (haak maat 6)
 • Ankergewichten van 200 tot 300 gram.
 • Aasnaald.
 • Hengels zijn ook te huur, wel bij boeken aangeven bij de schipper. Eventueel extra aas kan je zelf mee nemen.
 • Bescherming tegen de zon en regenkleding.
 • Liever geen open laarzen i.v.m. veiligheid.
 • Lunchpakket

Richtlijnen van Sharkatag

 • Sharkatag is geen wedstrijd
 • Alle haaien worden levend teruggezet
 • Alle deelnemers vissen volgens de gedragscode “omgang met haaien

Vragen

Met de meeste vragen kun je bij de schipper terecht. Eventuele overige vragen kunnen naar haaien@sportvisserijnederland.nl


Sharkatag wordt mede mogelijk gemaakt door:        

   

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide