Red de karpers in Delfland!

Binnenkort gaat het Hoogheemraadschap Delfland over tot het decimeren van de karperstand in diverse wateren in de regio Delft. Ondermeer de Woudse Droogmakerij zal hierdoor worden getroffen.

Het idee achter deze maatregel is dat inheemse vissoorten zoals karper, giebel en brasem het water vertroebelen. Door deze vissen weg te halen, naar schatting ruim 4000 kilo, zou het water weer helder worden. In de praktijk betekent dit dat de visstand dan zo laag wordt dat sportvisserij niet meer mogelijk is.

  

Hoewel uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze maatregel niet of zelfs averechts werkt, propageren adviesbureau’s deze maatregel als goedkoop en snelwerkend. Daarnaast leidt deze vorm van symptoombestrijding de aandacht af van de werkelijke waterkwaliteitsproblemen. Sommige waterschappen blijken hier helaas gevoelig voor.

Bedreiging voor heel Nederland

Als dit proefproject als geslaagd wordt ervaren door de waterschappen, zullen de maatregelen in 75 % van de Nederlandse wateren kunnen worden doorgevoerd. Deze afvissingen treffen dus niet alleen het water van Delfland, maar bedreigen ook de (karper)visserij in de rest van Nederland.

-> Meer over beheersvisserij en actief biologisch beheer

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide