Dodelijke karperziekte

Naast de zeer besmettelijke ziekte voorjaarsviramie, ligt er een nieuw gevaar voor karper op de loer: het Koi Herpes Virus, afgekort KHV. Dit virus wat voor het eerste werd aangetroffen bij koi's kan makkelijk overspringen naar gewone karpers en tot een sterfte van het gehele bestand leiden. Een geneesmiddel of behandeling is er helaas niet.

Inmiddels heeft dit virus huisgehouden in Israël, Japan en de Verenigde Staten. Kort geleden zijn er ook besmettingen in Groot-Brittannië geconstateerd. De verschijnselen van KHV zijn bijvoorbeeld apathisch gedrag en ontstoken, vlekkerige kieuwen.

Hoewel deze dodelijke ziekte gelukkig nog niet in Nederland is aangetroffen is waakzaamheid geboden. KHV is namelijk een besmettelijke ziekte die zich snel kan verspreiden. Aangezien de ziekte vaak bij koi's wordt aangetroffen is het niet ondenkbaar dat een besmette koi die in het open water terecht komt de rest van de karperpopulatie aan steekt. Een gevaar dat zeker niet ondenkbaar is omdat er steeds meer koi's in het open water worden gevangen.

Vissen die waarschijnlijk de tuinvijver zijn ontgroeid en door de eigenaar losgelaten zijn in de sloot naast het huis. Sportvissers die vissterfte waarnemen dienen dit altijd zo snel mogelijk bij hun hengelsportvereniging te melden. Daarbij dienen ze ook aan te geven om wat voor soort vissen het gaat. Tenslotte mogen koi's, hoe fraai ze ook zijn, nooit los worden gelaten in het open water.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide