Zeewolf

Zeewolf

Zeewolven

Anarhichas lupus, Linnaeus, 1758*

Lengte afgebeelde vis: 30 cm
Lengte tot circa: 120 cm
V

Toelichting

Herkenning: 1. Grote vis met stompe kop, grote bek, enorme tanden en krachtige kaken. 2. Lange rugvin met 69-79 vinstralen en anaalvin met 42-48 vinstralen. Buikvinnen ontbreken. 3. Met 9-12 donkere verticale banden over de flanken.
Verspreiding: Noordoost-Atlantische Oceaan, Noordzee, tot diep in de Oostzee. Langs de Nederlandse kust zeer zeldzaam.
Leefwijze: Leeft op de bodem op een diepte van 150-300 meter. Jonge zeewolven komen ook in ondieper water voor. Paait van oktober tot januari. Het vrouwtje legt de (tot 25.000) eieren in hoopjes op de zeebodem. De prooien worden gevangen met de lange tanden en vervolgens gekraakt met de stompe tanden in kaken en het gehemelte. De tanden worden jaarlijks gewisseld.
Voedsel: Vooral bodembewonende, hardschalige dieren zoals schelpdieren, krabben en zee-egels.

Naamgeving: Wolffish Seewolf Loup de mer

Een "V" betekent dat de vissoort in de Visserijwet is opgenomen.


Meer informatie

* Naam van de eerste auteur die de vissoort een wetenschappelijke naam gaf, en het jaar waarin dat gebeurde. Is de eerste wetenschappelijke naam nadien gewijzigd, dan staan de auteursnaam en het jaartal tussen haakjes.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.