Elft

Elft

Haringen

Alosa alosa, (Linnaeus, 1758)*

Gesloten tijd van 1 januari t/m 31 december
Lengte afgebeelde vis: 0 cm
Lengte tot circa: 80 cm
V

Toelichting

Herkenning: 1. Kan gemakkelijk worden verward met de fint, waarmee de elft bovendien bastaarden kan vormen. Het lichaam is hoger gebouwd dan dat van een fint. Zwarte schoudervlek, soms gevolgd door nog één of twee zwarte vlekken. 2. De ogen zijn bedekt met een doorzichtig vlies. 3. Kieuwtanden dicht opeenstaand, waardoor je er slecht tussendoor kunt kijken. 4. Op de zijlijn liggen 70-80 schubben.
Verspreiding: Noordoost-Atlantische Oceaan, Noordzee. Langs de Nederlandse kust tegenwoordig zeldzaam. Deze trekvis was uit onze wateren verdwenen, doch wordt de laatste jaren weer als dwaalgast gesignaleerd.
Leefwijze: Trekvis die in het voorjaar in scholen in kustwateren en brakke wateren voorkomt. Paait gedurende de zomermaanden ver stroomopwaarts boven grindachtige rivierbodems.
Voedsel: Voornamelijk dierlijk plankton.

Naamgeving: Allis shad Maifisch, Alse Alose vraie

Een "V" betekent dat de vissoort in de Visserijwet is opgenomen.


Meer informatie

* Naam van de eerste auteur die de vissoort een wetenschappelijke naam gaf, en het jaar waarin dat gebeurde. Is de eerste wetenschappelijke naam nadien gewijzigd, dan staan de auteursnaam en het jaartal tussen haakjes.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.