ECOLOGIE

De ecologie van de Nederlandse zoetwatervissen houdt zich bezig met de relatie tussen de vis en zijn levende omgeving en zijn niet-levende omgeving. De levende omgeving van een vis wordt bepaald door factoren als voedsel, soortgenoten, concurrenten en roofdieren. De niet-levende omgeving van een vis wordt bepaald door factoren als stroming, diepte, bodemsoort, helderheid, zuurstofgehalte en zoutgehalte. Kennis van de ecologie van zoetwatervissen leidt tot meer begrip van de factoren die de samenstelling van de visstand in een water bepalen.

Vissenleven is aan ons oog onttrokken

Er is al veel bekend over de ecologie van zoetwatervissen. Toch is enige bescheidenheid ten aanzien van onze kennis op zijn plaats. Directe waarnemingen onder natuurlijke omstandigheden zijn namelijk nauwelijks mogelijk zonder de zoetwatervis en zijn milieu te verstoren.

Die verstoring kan de observaties en de conclusies daaruit beïnvloeden . Daarom is veel ecologische informatie over vissen afgeleid uit een combinatie van visserijgegevens, milieugegevens en laboratoriumonderzoek (aquaria).

In werkelijkheid kan het onder de waterspiegel net even iets anders verlopen dan wij denken. Vergelijk dit maar eens met het veldonderzoek aan insecten, zoogdieren of vogels. Deze landdieren én hun ecologische relaties met hun leefmilieu zijn vaak het jaar rond direct waarneembaar voor de onderzoeker.

 

Hieronder volgt relevante informatie uit het Basisboek Visstandbeheer (PDF):


Vis en zuurstof (PDF)
Zoet, brak en zout (PDF)
Stroming en temperatuur (PDF)
Substraat (PDF)
Zoetwatervissen en hun milieu in het riviersysteem (PDF)
Waterplanten (PDF)
Variaties, verbindingen en barrières (PDF)
De vis in de levensgemeenschap/ Vis en mens (PDF)


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide