Viswater

In de veelheid en verscheidenheid van natuurlijke wateren werd al lang geleden enige ordening aangebracht. Zo verdeelde Max von dem Borne (1877) de stromende wateren in vier zones, die hij ieder naar één van de kenmerkende vissoorten vernoemde: de forel-, de vlagzalm-, de barbeel- en de brasemzone. Voor een beschrijving van de viswateren in Nederland is die indeling echter niet afdoende, omdat het merendeel van onze wateren tot de brasemzone kan worden gerekend, en bovendien vaak kunstmatig is.


 

Een indeling van de Nederlandse langzaam stromende en stilstaande wateren

Sportvisserij Nederland heeft een eigen indeling in viswatertypen ontwikkeld als hulpmiddel om enige ordening aan te brengen in het denken en communiceren over de relatie tussen water en visstand in langzaam stromende en stilstaande wateren. Iedere indeling die we maken is echter maar een modelmatige benadering. En de werkelijkheid laat zich nu eenmaal slecht in hokjes vatten!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide