Knopen en montages (VIDEO!)

21 mei 2008

Een goede knoop is het halve werk. Op deze pagina leer je hoe je met de no-knot-knot een haak met hair aan de onderlijn bevestigt. Aan de andere kant van de onderlijn knoop je de wartel. Zo maak je in een handomdraai een degelijke karperonderlijn.

De basis van een karperonderlijn (ook wel rig genoemd) is simpel: aan het uiteinde knoop je de haak met een hair (een uitstekend stukje onderlijn waaraan je het aas bevestigt) en aan de andere kant knoop je de wartel vast. Je begint altijd met het vastzetten van de haak middels de no-knot-knot.

FILMPJE: KNOPEN EN MONTAGES

DE NO-KNOT-KNOT

  1. Maak om te beginnen een lusje met een lengte van 1 cm aan het uiteinde van 40 cm gevlochten 15-ponds onderlijn.
  2. Haal de onderlijn door het haakoog zodat de lus aan de ‘buitenkant’ van de haak uit het oog steekt.
  3. Laat de lus zo’n 3 cm onder de haakbocht uitsteken en sla de lijn zes keer om de haaksteel. Het uitstekende stukje lijn en lusje noem je de hair.
  4. Schuif de wikkelingen mooi strak tegen elkaar aan en steek het uiteinde van de onderlijn nu in tegengestelde richting door het haakoog.
  5. Bevochtig de wikkelingen met wat speeksel en trek het geheel voorzichtig aan.

DE HALVE BLOEDKNOOP

  1. Steek het uiteinde van de lijn door het oog van de wartel en laat het circa 10 centimeter uitsteken.
  2. Wikkel het uiteinde van de lijn vijf keer om de hoofdlijn.
  3. Haal het uiteinde van de lijn door de lus boven de wartel.
  4. Bevochtig de knoop en trek hem aan. Knip het uiteinde af.

Het zelfhaaksysteem

De basis van deze methode is dat je met vast lood vist. Het aas zit niet aan de haak maar wordt aan een ‘hair’ aangeboden. Bij het oppakken van het aas zal de karper zichzelf prikken en er vandoor schieten. Het resultaat: een harde aanbeet en een kromme hengel!

Om een eenvoudig zelfhaaksysteem te maken schuif je de hoofdlijn eerst door een circa 40 cm lang stuk anti tangle tube.
Dan schuif je een taps rubbertje op de lijn en een zogenaamde safety clip, waar je het lood in hangt.

Knoop je onderlijn aan de hoofdlijn en trek de wartel in de clip. De wartel moet stevig vastklemmen voor een goed prikeffect. Mocht de lijn breken of het lood vast komen te zitten dan kan het lood dankzij de safety clip vrijkomen (zie hieronder).

Zo zet je een boilie op de haak

Steek de boilienaald door de boilie en sla het lusje van de hair om de weerhaak van de naald.

Trek het lusje met de boilienaald door het aas en steek een plastic stoppertje door het lusje.Knip het stoppertje kort af.

Trek het lusje terug in de boilie zodat de stopper strak tegen de boilie komt te zitten. Het mooiste is als je nu een vingerdikte ruimte tussen de boilie en de haak hebt. De haak blijft dus volledig vrij en kan zo perfect in de karperbek prikken

Klaar is Kraal!

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide