Bijzondere vangsten 2008

Medio september 2008

Roy van de Vendel ving deze vis werpend met een plug vanuit de boot. Na een spectaculaire dril (vis sprong meerdere malen uit het water) heeft hij de vloer van zijn boot met drinkwater natgemaakt en de vis snel gefotografeerd, voor het terugzetten.

Wij houden het, vooral vanwege de vorm van de staart op een zalm .

Begin september 2008

Weer een aflevering in de serie "Zeeforel of zalm?". Jorik van der Hoeven stuurde twee foto's in van een salmonide van meer dan 90 centimeter lang, gevangen door een visvriend in een grote rivier in Nederland. Het aas was een ratelplugje.

Het oordeel van de jury is : zalm .

Het is een mannetje. Dat is te zien aan de haakbek.

5 augustus 2008
  

Harald Regenspurg meldde in 2008 diverse zwartbekgrondels. Dit is er een van.

3 augustus 2008

Deze vis viel voor een rode goudkopnimf van Johan van Dijk uit Rotterdam. Na het raadplegen van de Vissengids op onze site dacht hij aan een Rivierdonderpad.

Helaas waren de foto's niet scherp, maar hoogstwaarschijnlijk gaat het hier om een " Kesslers Grondel ".

3 augustus 2008
 

Trotse vader Steef van Oers sprong een gat in de lucht toen zijn zoon deze vis in de Rijn ving. Maar.. Wat was het eigenlijk?

Salmonidenexpert Franklin Moquette : " Het gaat om een regenboogforel en zo te zien eentje die op weg was naar zee. Van de regenboogforel bestaat een ondersoort die zich als een zalm gedraagt. De zogenaamde 'steelhead'. Ik zou deze zilverkleurige vis daartoe willen rekenen.

Dat het een regenboogforel is, blijkt uit de (zwarte) stippels op de staartvin en op de kleine vetvin. Verder zijn de stippels op het lijf (voozover nog zichtbaar) erg klein en is de kop behoorlijk stomp.Er worden zo nu en dan zuivere steelheadforellen in Europa geïmporteerd en ook de gewone regenboogforel die al sinds 1885 in Europa wordt gekweekt, heeft veel 'steehead-bloed' in zijn voorouders... Regenboogforellen zijn inheems in het westen van Noord-Amerika en het oosten van Aziatisch Rusland (Kamchatka schiereiland enz.)

Regenboogforellen planten zich in Europa - enkele uitzonderingen daargelaten - bijna niet in de natuur voort. Deze vis zal dus van een uitzetting afkomstig zijn of is misschien uit een kwekerij ontsnapt."

27 juli 2008
 

Het neefje van de heer J. Wijman ving met zijn schepnet een flink aantal van dit soort visjes. Zoals mijnheer Wijman al vermoedde gaat het hier om de kleine modderkruiper .

16 juni 2008
 

Maarten van Schijndel ving een aantal van deze vissen. Het lijken windes, maar de vinnen en schubben waren donkerder van kleur dan hij gewend was.

Nadere bestudering van de foto wijst toch in de richting van een gewone winde . De grote exemplaren zijn soms wat donkerder van kleur. Er is een piepkleine kans dat het een hybride brasem/blankvoorn is, omdat die stek op een winde lijken.

6 mei 2008
  

Een mijlpaal! Op 6 mei 2008 registreerde Marcel (vis) Pomp de allereerste 80+ barbeel. Op naar de 90, wie biedt? Voer uw vangsten in via info@mijnvismaat.nl.

4 mei 2008
  

Deze beekforel werd door Rob Hageman ingevoerd in SVR.

13 mei 2008
 

John Riegman ving in twee dagen tijd een aantal van deze visjes. Zelf dacht hij in eerste instantie aan de rivierdonderpad, maar op een internetforum opperde iemand het idee dat het wel eens zwartbekgrondels konden zijn.

Die laatste optie bleek de juiste, het is een zwartbekgrondel . Deze vissen worden in de regio Rotterdam stees vaker gevangen.

 

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.