Zeevissen

Klik hier om direct naar de online veldgidsen met Nederlandse zoetwater- en zeevissen te gaan!

Algemeen

Een kwart van alle Nederlandse sportvissers vist wel eens in zee, of beoefent zelfs uitsluitend het vissen in zout water. De zeelucht, de ruimte en de rijkdom aan vissoorten maken de zeevisserij tot iets bijzonders. Een prettige bijkomstigheid is, dat de meeste zeevissen bovendien uitstekend smaken. Hieronder vindt u de reeds verschenen kennisdocumenten van zouwater vissoorten.

Stekken en seizoenen

In tegenstelling tot de meeste zoetwatervissen hebben zeevissen een sterk trekgedrag. Zo zijn bepaalde soorten alleen in de winter voor de kust aanwezig, terwijl andere ons juist in de warme maanden bezoeken. Pieren, havenhoofden, zeedijken en stranden die aan redelijk diep water grenzen, zijn goede stekken voor de kantvissers. Zeevissers die met een boot het zilte nat op gaan, kunnen het hele jaar veel soorten vangen. In Nederland zijn een 170-tal sportvisserijschepen, waarop sportvissers tegen betaling een dag op zee te vissen. Op de Visplanner kunt u stekken en adressen van sportvisserijschepen zoeken en vinden.

Hengelrecords

De hengelrecords voor de zeevissen worden al bijna 50 jaar geregistreerd bij de NCRZ (Nederlandse Comissie Record Zeevissen). Hier vind je een lijst van de huidige records (PDF). 

Kennisdocumenten

Er is in ons waterrijke land een groot aantal vissoorten waarop gevist kan worden. Wil je dat met succes doen, dan is het nuttig en interessant meer te weten over de biologische aspecten van iedere soort. Sportvisserij Nederland is bezig om van de belangrijkste zoet- en zoutwatervissen van Nederland een zogenaamd kennisdocument uit te geven.

Het doel van deze kennisdocumenten is het toegankelijk maken van bestaande kennis over vissoorten voor een ieder die voor het werk of hobby met vis te maken heeft. In deze documenten wordt per vissoort alle informatie beschreven die bekend is over de leefwijze, herkenning, afstamming, geografische verspreiding, voedsel, voortplanting en de verschillende ontwikkelings¬stadia, migratie, specifieke habitat- en milieueisen, bedreigingen en het beheer van de soorten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.