Verantwoord uitzetten van karper

De karper is een sterke en grote vis, en daarom geliefd onder sportvissers. Hij komt op diverse plaatsen in Nederland voor, vaak in lage dichtheden. Omdat karper slechts op een beperkt aantal plaatsen tot succesvolle voortplanting komt, zetten hengelsportverenigingen op beperkte ruimtelijke schaal karpers uit. Dit gebeurt al sinds het begin van de twintigste eeuw.



Sinds de invoering van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) is er in toenemende mate discussie ontstaan over het uitzetten van karper. De aanwezigheid van veel karper kan namelijk in bepaalde gevallen een negatief effect hebben op de waterkwaliteit. Waterschappen en Rijkswaterstaat zijn verantwoordelijk voor de waterkwaliteit en willen daarom voorkomen dat uitzet van karper leidt tot een mindere waterkwaliteit. Om een afname van de waterkwaliteit te voorkomen hebben de waterbeheerders samen met Sportvisserij Nederland de "Richtlijnen uitzet karper" opgesteld. Met de richtlijn komt er een landelijke aanpak voor de beoordeling van het uitzetten van karper.

Op dit deel van de website kunt u meer informatie vinden over verantwoord uitzetten van karper en over de Richtlijn uitzet karper.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.