Meenemen van vis

10 nov 2015

Het overgrote deel van de zoetwatervissers zet hun vangst weer levend en onbeschadigd terug. Het zien wegzwemmen van een grote karper of snoek maakt de beleving van een visdag immers compleet. Toch zijn er ook sportvissers die af en toe graag een vis voor eigen consumptie meenemen. Daar is niets mis mee, mits het binnen de regels blijft.

Voor veel zeevissers is het meenemen van zelf gevangen vis – uiteraard alleen vanaf de minimummaat en binnen de eventueel geldende vangstbeperking – een vanzelfsprekend onderdeel van het vissen. En laten we eerlijk zijn: een kakelverse wijting, schar of zeebaars is niet te versmaden. Daar hoeven we verder ook niet te krampachtig over te doen. Maar waar zit dat verschil met hun zoete collega’s hem nu precies in?

Snoekbaars

Dat zoetwatervis nauwelijks wordt meegenomen, komt vooral omdat ze minder lekker zijn of meer graten bevatten. Een gebakken brasem, gepocheerde blankvoorn of gestoofde winde haalt het nu eenmaal bij lange na niet bij een in de roomboter gebakken schar. Uitzonderingen als de baars en snoekbaars daargelaten. Vooral de snoekbaars is een smakelijke en culinair hooggewaardeerde vissoort.

Individuele meerwaarde

Een andere reden voor het niet meenemen van zoetwatervis is de  zorg voor het visbestand. Sportvissers vangen bovendien graag grote (dus meestal oudere) exemplaren en vooral in kleine, afgesloten wateren is het aantal metersnoeken en megakarpers bijvoorbeeld beperkt.

Daar komt bij dat vooral grote karpers vaak meerdere keren worden gevangen, individueel worden herkend en soms zelfs een eigen naam krijgen. Deze grote vissen hebben daardoor een individuele en emotionele meerwaarde. Komt zo’n specimen eindelijk op de kant, dan wordt ‘ie met alle egards behandeld en na het maken van de foto’s weer voorzichtig teruggezet. Natuurlijk in de hoop dat deze vis in de toekomst nog groter wordt en nog een keer op de onthaakmat belandt.

Catch & Release

Een derde reden voor de ‘catch & release cultuur’ ligt in de geschiedenis van de sportvisserij zelf. Halverwege de vorige eeuw was de visstand in het binnenwater door vervuiling en beroepsmatige overbevissing nog maar een fractie van de omvang van de huidige visbestanden. De opkomende sportvisserij zag daarom al snel het belang van het weer levend terugzetten van de vangst. Vooral wijlen Jan Schreiner, de nestor van de moderne hengelsport, brak in zijn vele boeken en publicaties een lans voor het terugzetten van alle zoetwatervis.

Persoonlijke keuze

Een zelf gevangen vis is tegelijkertijd het meest eerlijke ‘scharrelvlees’ dat er bestaat. Of het verantwoord is om vis mee te nemen, is afhankelijk van de aanwezige visstand en wordt daarom bewaakt door de kaders die de Visserijwet en – op het zoete water – de visrechthebbende stellen.

Naast minimummaten dien je je uiteraard te houden aan de vangstlimieten en terugzetverplichtingen. Wat dit laatste betreft hebben veel hengelsportverenigingen en -federaties een meeneemverbod ingevoerd voor karper en snoek; en in sommige gevallen zelfs een totaal meeneemverbod voor alle vissoorten.

Of je – mits binnen de geldende regels – nu wel of niet een visje voor in de pan meeneemt, ziet Sportvisserij Nederland daarom als een persoonlijke keuze.

Bron: Hét Visblad - nov 2015

Gerelateerde berichten
     19 jul 2016 Snoekbaars slot Friesland 3786 Snoekbaars is een van de meest populaire sportvissen van Nederland. Door diverse oorzaken staat deze roofvis echter onder druk. In Friesland is daarom vanaf 1 januari 2017 naast de minimummaat van 42 cm ook een maximummaat van 70 cm van kracht.      04 jul 2016 Spaar de moedervis 2761 (Bron: Visionair no. 40) Het is een snikhete dag, dik in de veertig graden. Twee weldoorvoede, blanke sportvissers glijden in hun bootje ergens door het Nijlbassin. Op zoek naar een reuzennijlbaars. Een van die twee vissers ben ik. Samen met mijn maat ben ik afgereisd om te kamperen in de bush. Aanschuiven bij lokale stammen. Koken met rivierwater, leven in de natuur en van de rivier. En dus staat er ook vis op het menu.      15 jun 2016 Hoe vers is jouw vis eigenlijk? 1651 Via Wageningen UR kwamen een geinige app tegen: 'How fresh is your fish'. Hiermee kun je de versheid van 15 vissoorten vast stellen. Met het doorlopen van de foto's en kenmerken van de desbetreffende vis, kun je bepalen hoe lang vis nog houdbaar is. De App is gratis te downloaden voor iPhone en Android.      21 okt 2015 Catch & Release bij WK Bootvissen 1849 Bij het WK Bootvissen dat in september in het Ierse Donegal plaatsvond, werd de gevangen vis niet gewogen. Een puntentelling op basis van vissoort zorgde ervoor dat het catch & release principe kon worden toegepast.      30 apr 2015 Vis de maat nemen 2345 Voor een duurzame visserij zijn vangstbeperkingen noodzakelijk. Die worden vaak in de vorm van een limietenstelsel ingezet. In ons land geldt een terugzetverplichting voor vissen onder een minimummaat. De visstand zou echter ook gebaat zijn bij de invoering van een maximummaat.      22 okt 2014 Grote vrouwtjes essentieel voor behoud vispopulaties 4625 Zogenaamde BOFFFFs (big, old, fat, fertile, female fish) zijn zeer belangrijk voor het behoud van vispopulaties, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Hawaii (Manoa).      08 sep 2014 Kijktip: Hook it, Cook it (video) 3205 Twee Britse vrienden worden twee rivalen met een missie: vis vangen en het beste gerecht maken voor een jury. Een leuk concept dat te zien is in 'Hook it, Cook it' op 24 Kitchen.
Divide