Massale aalsterfte in Duitsland

10910
25 nov 2015

De afgelopen nachten zijn tientallen tonnen aal gestorven in de Duitse rivieren. Deze schieralen wilden hun reis naar de Sargassozee beginnen om zich voort te planten, maar vonden de dood in waterkrachtcentrales.

Na maanden van droogte is er veel neerslag gevallen, wat ertoe leidde dat de waterstanden en de afvoer van rivieren zoals de Lahn (een Duitse zijrivier van de Rijn) snel stegen. Voor schieraal – geslachtsrijpe, overwegend vrouwelijk palingen van ongeveer 15 tot 20 jaar oud die minimaal 60 centimeter maar soms wel een meter lang zijn – was dit het teken om massaal te gaan migreren. Dit doen ze stroomafwaarts door de Rijn, via de Atlantische Oceaan naar de Sargassozee (nabij de Golf van Mexico) om zich daar voort te planten.

Grootste struikelblok

Op deze ongeveer 6.000 km lange reis bevindt het grootste struikelblok zich direct aan het begin. Op de weg naar zee sneuvelen in zijrivieren van de Rijn zoals de Main, Moezel, Fulda en Werra vele alen – de afgelopen nachten waarschijnlijk tientallen tonnen – in turbinebladen van waterkrachtcentrales, de bijbehorende vuilroosters en door plotseling optredende drukverschillen tijdens passage door de turbines. Ook raken veel alen ernstig beschadigd (bijvoorbeeld inwendige bloedingen) en sterven deze vissen na een paar dagen alsnog.



Sterfte in waterkrachtcentrales

Nagenoeg alle waterkrachtcentrales in Duitsland en de rest van Europa draaien nog zonder goede visgeleidingssystemen. Dit terwijl de aal op de lijst van de International Union for Conservation of Nature als ‘critically endangered’ staat genoteerd en de Europese Unie een aalmanagementplan heeft aangenomen om deze unieke vissoort maximaal te beschermen. Toch zijn waterkrachtcentrales nog altijd verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de aalsterfte! Daarbij worden naast paling dagelijks vissen van alle soorten en lengtes gedood in de waterkrachtcentrales.

Stilleggen afgewezen

Om deze jaarlijkse, gruwelijke moordpartijen te voorkomen, heeft onder andere het Verband Hessischer Fischer e.V. (hengelsportverbond Hessen) aan de milieuministers van Hessen en Rijnland-Pfalz gevraagd om de waterkrachtcentrales stil te leggen in de belangrijkste migratieperiode van de paling (1 oktober tot met 31 december). Dit is echter afgewezen in verband met de rechten van de exploitanten en het openbaar belang! Ook het argument over wetgeving inzake dierenwelzijn en bescherming van aquatische habitats werd niet geaccepteerd.



Nederlandse situatie

Ook in ons land speelt het probleem van migrerende vissoorten die massaal het loodje leggen in waterkrachtcentrales. Sportvisserij Nederland vindt het onbegrijpelijk dat de waterkrachtcentrales ten tijde van de schieraaltrek nog steeds op volle toeren draaien en een bedreigde diersoort als de paling massaal vernietigen. De palingen die na vele jaren in het zoete water te hebben doorgebracht en via de beschikbare migratievoorzieningen op de hoofdrivieren uitkomen om op weg weg te gaan naar hun paaigebied, staat een gegarandeerde dood te wachten. Dit probleem staat dan ook hoog genoteerd op de agenda van de georganiseerde sportvisserij. Zo is de bouw van een nieuwe waterkrachtcentrale in Borgharen (Maas) in 2012 door Sportvisserij Nederland met succes aangevochten.


Bron: Winfried Klein, Gewässerwart des Fischerei-Sportverein Oberlahn e.V. 1885, Vorsitzender der IG (interessen Gemeinschaft)-LAHN e.V., Referent für Öffentlichkeitsarbeit im Verband Hessischer Fischer e.V.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.