High-tech-rivier door Afsluitdijk (NPO Radio 1)

0 740
25 jul 2017

Om iets aan het slinkende visbestand in het IJsselmeer te doen, zal Nederland een Vismigratierivier in de Afsluitdijk bouwen die nergens anders in de wereld bestaat. Met het project zal een heel nieuw natuurgebied ontstaan. Nieuws en Co sprak er over met projectleider Meinard Bos en betrokken ecoloog Martijn van der Zande.

De Vismigratierivier wordt de nieuwste loot aan de boom van waterbouwkundige huzarenstukjes waar Nederland van oudsher om bekend staat. Deze rivier die door de Afsluitdijk heen wordt aangelegd, verbindt het IJsselmeer weer met de Waddenzee zodat trekvissen weer ongehinderd tussen zout en zoet water kunnen migreren. Actualiteitenrubriek Nieuws en Co dook in de achtergrond en totstandkoming van de Vismigratierivier. Begin 2018 start de aanleg van dit technologische en ecologische hoogstandje waar Sportvisserij Nederland nauw bij betrokken is.

Klik hier om naar het item te gaan dat gistermiddag werd uitgezonden op NPO Radio 1.

Gerelateerde berichten
28 jun 2017 Europa erkent belang van Vismigratierivier Afsluitdijk 0 539 De Europese Unie draagt met een LIFE subsidie van 3,5 miljoen euro bij aan de aanleg van de Vismigratierivier Afsluitdijk. Met het subsidieprogramma LIFE steunt de Europese Unie (EU) projecten die een bijdrage leveren aan de Europese natuur- en milieudoelen. Door het toekennen van deze subsidie geeft de EU blijk van erkenning aan het belang van de komst van de Vismigratierivier Afsluitdijk. 21 feb 2017 Documentaire: ZOUT vs ZOET (video) 0 3733 Er komt een documentaire over de Vismigratierivier! Filmmaker Hans den Hartog (bekend van o.a. “De Vogelwachter; tijd bestaat niet, enkel tij”) gaat samen met producent Annemiek van der Hell van Windmill Film de documentaire ZOUT vs ZOET produceren. 22 aug 2016 14 miljoen voor Vismigratie-rivier (video) 0 1442 Het Waddenfonds steekt 14 miljoen euro in de vismigratierivier bij Kornwerderzand. Deze nieuwe rivier door de Afsluitdijk maakt het mogelijk dat vis weer op grote schaal kan migreren tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. Sportvisserij Nederland is nauw betrokken bij het ontwerp en de inrichting van deze wereldprimeur. 18 sep 2015 Toegevoegde waarde Vismigratierivier Afsluitdijk bevestigd 0 2796 De Commissie voor de milieueffectrapportage (m.e.r.) maakte vandaag bekend dat ze ervan overtuigd is dat de Vismigratierivier een positief effect zal hebben op de populaties van verschillende trekvissoorten. Andere maatregelen bij de sluiscomplexen op de Afsluitdijk om de visstand te verbeteren, zoals visvriendelijker sluisbeheer, zullen dat effect bovendien nog eens versterken.
Divide