Bijvangst: zilver in het oppervlak

908
24 okt 2023

De alver komt algemeen voor in (licht) stromend water met niet al te veel waterplanten. Op dit visje wordt door sportvissers maar weinig gericht gevist en als ze er een vangen wordt de soort vaak niet herkend. De hoogste tijd dus om eens nader naar Alburnus alburnus te kijken.

Bron: Hét VISblad 09/2023 Foto: Jelger Herder

De alver blijft met maximaal 25 centimeter vrij klein en zwemt graag in het wateroppervlak. Deze zilveren vis heeft op het eerste gezicht geen heel bijzonder uiterlijk, maar als je goed kijkt valt de bovenstandige bek op. Hij heeft wel wat weg van een jonge roofblei, maar er zijn verschillen: een alver heeft grotere schubben en een iets kleinere bek die niet doorloopt tot onder het oog. De VISsenscanner is een ideale tool om deze vis te herkennen, want hij ziet feilloos het verschil met andere karperachtigen.

Parelmoer 

Als de zon op de vis schijnt vallen ook de parelmoerachtige kleuren op. Die worden veroorzaakt door de grote hoeveelheid guaninekristallen in de schubben. Vanwege deze mooie glans werd er zo’n honderd jaar geleden nog commercieel op alver gevist: zijn schubben werden gebruikt om kunstparels van te maken. Doordat de vangsten terugliepen stopte deze visserij en verloor de alver zijn commercieel belang. Vang jij een alver? Bekijk hem dan eens in detail, want alvers zijn voor wie extra goed oplet echte pareltjes.

Wolkend voer

Zie je in langzaam stromend water regelmatig kleine kringen aan het oppervlak? Dan is de kans groot dat het alvers zijn. Met een lichte dobber en een haak maat 16 voorzien van een enkele made maak je een goede kans om ze te vangen. Stel de dobber niet te diep af en laat hem op de stroming driften. Door wolkend voer te gooien lok je de vissen snel naar jouw stek. Bij viswedstrijden spelen alvers soms een belangrijke rol. Zeker als er op lengte wordt gevist kan dit visje zoden aan de dijk zetten. Bepaalt het gewicht van de vangst de uitslag, dan moet je wel heel snel kunnen vissen om die ene dikke brasem van de buurman te compenseren.

Panharing

Alvers zijn kwetsbare vissen aangezien hun schubben snel los laten – behandel ze daarom met veel zorg. Wat dat betreft kun je de alver de haring van het zoete water noemen. Misschien komt de bijnaam ‘panharing’ (die voor alver wordt gebruikt) hier wel vandaan. Deze inheemse vis heeft in de loop der tijd nog veel meer leuke bijnamen gekregen. Zo is hij ook bekend onder de namen ‘alvenaar’, ‘alfje’, ‘alft’, ‘moertje’ en ‘nesteling.’ Wil je meer weten over deze vis? Kijk dan eens op www.sportvisserijnederland.nl onder het kopje  vissoorten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.