Glasaaltellers gezocht!

1999
06 feb 2024

Het voorjaar is de periode dat de glasaal na een 6.000 kilometer lange reis vanuit de Sargassozee in Europa arriveert. Ook langs de Nederlandse kustlijn meldt zich binnenkort weer jonge paling die het binnenwater op wil trekken. In het kader van de monitoring van deze bedreigde vissoort is RAVON op zoek naar vrijwilligers die willen helpen om glasaal te tellen.

Begin vorig jaar trotseerden honderden vrijwilligers weer en wind om voor de derde keer in de geschiedenis langs de hele Nederlandse kustlijn intrekkende glasalen te tellen. Dat is belangrijk werk, want deze data geven een goed beeld van hoe het gaat met de bedreigde paling en waar de prioriteiten van waterbeheerders liggen voor het aanleggen en verbeteren van vismigratievoorzieningen. Ook dit voorjaar – meestal met een piek in april – trekken jonge, doorzichtige glasalen vanaf zee onze binnenwateren in en wordt er in teamverband weer door vrijwilligers geteld.

Tientallen locaties

Het tellen van glasalen gebeurt met behulp van kruisnetten op tientallen locaties langs de Nederlandse kust. Dat betreft vooral obstakels op de migratieroute (zoals gemalen en sluizen) zodat meer inzicht wordt verkregen in welke maatregelen genomen kunnen worden om de intrekmogelijkheden te verbeteren. De monitoring wordt voor een groot deel uitgevoerd door vrijwilligers. Deze glasaalteams zijn nog hard op zoek naar extra mensen om gegevens te verzamelen. Wil jij als vrijwilliger een van deze teams komen versterken en een bijdrage leveren aan het behoud van deze bijzondere vissoort? Kijk dan op ravon.nl/glasaal.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.