Over de grens - Visgidsenopleiding in Zweden

24 feb 2009

In Nederland is het Clusius College in Alkmaar de eerste met een sportvisopleiding. Bij de totstandkoming van deze opleiding stond de Sportvisacademie in het Zweedse Forshaga model. Sportvisserij Nederland nam eind 2008 een kijkje in Zweden.

Foto: Het fraaie onderkomen van de Sportfiske Akademin in Forshaga.

Goed gastheerschap is de belangrijkste eigenschap van een visgids. En dan niet alleen met een hengel in de hand. Het ontbijt dat we op de eerste dag van ons bezoek nuttigen, wordt dan ook geserveerd door de leerlingen van de visgidsen opleiding – die ook voor ons koken en de afwas doen. Het runnen van een hotel en het naar de zin maken van je gasten is naast het aanleren en overbrengen van visvaardigheden namelijk een belangrijk onderdeel van de opleiding tot visgids.

SPORTFISKE AKADEMIN

De Sportfiske Akademin is gelegen in het stadje Forshaga en zetelt in twee gebouwen, waarvan het oudste onderkomen een prachtig houten gebouw in Zweedse stijl met een vrolijk geel kleurtje is. De academie werd opgericht in 1997 en is een privéschool die wordt erkend en gecontroleerd door het Zweedse ministerie van onderwijs. Het niveau van het onderwijs is vergelijkbaar met het Nederlandse Middelbaar Beroeps Onderwijs net als de Sportvis Acedemie in Alkmar dus. Naast de opleiding tot sportvisgids worden er ook opleidingen gegeven in de afstudeerrichtingen sportwinkel, hondentrainer en wildbeheer. De leerlingen van de sportvistak volgen op school colleges en krijgen daarnaast ook les in de keuken, het practicumlokaal en op tal van outdoor colleges waar ze de fijne kneepjes van het vak leren. Dit alles op een ecologische
verantwoorde manier met kwaliteit en veiligheid als sleutelwoorden.

VOLLEERD VISGIDS

Zo begeleiden ze ons als volleerd visgids langs de Kläralven, een bekende zalm- en forelrivier. Er wordt uitgebreid ingegaan op de finesses van het vliegvissen, welke vissen er te vangen zijn, waar we op moeten letten en welke plekken de meeste potentie hebben. Na een ochtend intensief oefenen onder de vakkundige begeleiding van de visgids en de leraren die hen
bijstaan, worden de eerste vlagzalmen gevangen. Van al dat werpen krijg je trek en deze wordt gestild met een heerlijke warme maaltijd die de leerlingen in de open lucht boven een kampvuur voor ons klaarmaken. ’s Middags wordt de nimf
vervangen door een droge vlieg en blijkt dat hiermee werpen een kunst op zich is – terwijl het er toch reuze eenvoudig uitzag toen onze gids het voordeed.

INTERNATIONALE VARIANT

De studie aan de sportvisacademie is opgedeeld in een driejarige highschool opleiding met aansluitend een tweejarige
beroepsopleiding. Deze modules worden momenteel uitsluitend in het Zweeds aangeboden en zijn kosteloos voor edereen te volgen. De ongeveer 350 studenten die in Forshaga studeren, waarvan 118 aan de sportvisopleiding, zijn dus voornamelijk Zweden. Vanaf augustus 2010 opent de academie haar deuren echter ook voor niet-Zweeds sprekende leerlingen. Speciaal voor buitenlandse studenten start dan de Engelstalige opleiding die een jaar duurt.


De visgids (tweede van rechts) met drie buitenlandse gasten.

SPECIFIEK NEDERLANDS

Het wiel opnieuw uitvinden heeft weinig zin. Daarom is er bij de oprichting van de Sportvis Academie goed gekeken naar de sterke punten van deze Visgidsenopleiding in Zweden. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het lesprogramma 1 op 1 is gekopieerd, integendeel! Alkmaar richt zich specifiek op de Nederlandse situatie, met extra aandacht voor Nederlandse vissoorten, -technieken en detail- en groothandels in de hengelsport.

TEKST WANNES ROVERS FOTOGRAFIE WANNES ROVERS EN ONNO TERLOUW

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.