Roofvissen - 'Kanticalen': succesvol snoekbaarzen zonder boot

19 jul 2010

Vergeet de mooie visboten die ver uit de kant op het water dobberen en richt je blik in plaats daarvan op de eerste meters onder de oever. Hier liggen op rivieren en kanalen onbeviste topstekken vol baars en snoekbaars op je te wachten. Zeker de plekken waar meteen onder de oever een paar meter water staat – zoals kademuren,pontons, loopsteigers en havens – verdienen je aandacht. Dit zijn ideale stekken om je shadje vanaf de kant recht onder de hengeltop te presenteren.

In dit artikel lees je hoe je het kanticalen nou precies aanpakt, wat je daarbij nodig hebt en waar je allemaal op moet letten. Hieronder staan nog wat extra losse tips van de Visbladredactie om succesvol vanaf de kant snoekbaars en baars te vangen.

Kanticalen hoef je natuurlijk niet al te letterlijk te nemen, dan zou je jezelf door enkel en alleen vanaf de walkant te vissen alleen maar onnodig beperken. Je kunt deze vistechniek namelijk ook prima vanaf loopbruggen, aanlegsteigers, pontons of andere in het water stekende structuren toepassen. Het voordeel hiervan is dat je bereik zo wat groter wordt, waardoor je wellicht nog op een mooi talud, bultje, kuiltje of andere hotspot stuit.

Langs kademuren lopen onder water geregeld leidingen, buizen, kabels of touwen waar je met je kunstaas aan vast kunt komen te zitten. Dit laatste gebeurt meestal niet plotsklaps; vaak voel je het shadje eerst een stuk langs eerdergenoemde obstakels schuren voordat hij vastraakt. Om het verspelen van kunstaas te voorkomen, is het raadzaam om wanneer je dit schuren bemerkt even een paar passen terug te doen. Draai je lijn dan een paar slagen binnen en til het kunstaas door een stukje naar voren op te schuiven over het obstakel heen.

De afstand van de kade tot het water, kan afhankelijk van de stek nogal verschillen. Soms vis je vanaf een vrij lage kade en kun je door ietsje te bukken een gevangen vis simpel uit het water pakken. Op andere plekken (zie foto) zijn er ettelijke meters te overbruggen voordat je bij de vis kunt komen. In het laatste geval biedt een schepnet met een lange steel uitkomst. Je hoeft dan geen halsbrekende toeren uit te halen of vissen een eind omhoog te takelen om je vangst veilig te stellen.

Kanticalen is een vistechniek die zich bij uitstek leent voor een stedelijke omgeving. En dat laatste leent zich weer uitstekend voor het maken van fraaie platen. Meestal is er ergens op de achtergrond wel een bekend of typerend stuk skyline te vinden waarvoor je mooi met je vangst kunt poseren. Dit geeft als je het een beetje fraai doet een mooi en verrassend effect aan je foto's. Want veel mensen zullen zich niet realiseren dat je middenin een stedelijke omgeving heel goed vis kunt vangen.

 

Monteren van een staartdreg:

Steek een lange boilie- of fleurnaald achter de loodkop schuin de shad in. Bedenk daarbij van tevoren goed op welk punt je de staartdreg precies wilt bevestigen. Met zo'n richtpunt in gedachten is het effectiever werken.

Als de naald door de shad heen komt, hang je de lus van de tevoren geknoopte staartdreg montage in het uiteinde van de naald. Stem de maat van de dreg en de lengte van de onderlijn die je hieraan vast knoopt af op het formaat van de shad.

 

Trek de boilie- of fleurnaald op beheerste wijze weer door de shad terug. Het puntje van de lus waaraan de staartdreg vast is gemaakt leg je om het bevestigingsoogje van de loodkop.

Als je vervolgens het hele spulletje vanaf de staartdreg weer strak trekt, zit alles als het goed is op zijn plaats.

-> Meer roofvissen

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.