Exotische grondels

De laatste jaren zijn diverse exotische grondels met een enorme opmars bezig in de Nederlandse binnenwateren, vooral in de grote rivieren en kanalen. Omdat het grootste deel van de Nederlandse wateren wordt doorspoeld met rivierwater, is de verwachting dat deze grondels zich binnen afzienbare tijd in heel Nederland vestigen.
Het gaat om de volgende soorten:

  • Marmergrondel (sinds 2002) 
  • Kesslers grondel (sinds 2007) 
  • Zwartbekgrondel (sinds 2004) 
  • Pontische stroomgrondel (sinds 2008).

Hoewel deze soorten nog maar 10 jaar in Nederland voorkomen, zijn deze visjes op veel plaatsen al één van de meest dominante vissoorten qua aantallen. Sportvissers op de grote rivieren en grote kanalen klagen over de vangst van voornamelijk alleen nog maar grondel.

Aan de komst van deze nieuwe vissoorten kleven mogelijk een heel aantal nadelen. Zoals gezegd voor de sportvissers, maar het vermoeden is dat deze grondels inheemse vissen verdringen zoals de rivierdonderpad en het bermpje. Daarnaast hebben ze waarschijnlijk door predatie ook een flinke impact op de macrofauna.

Bemonstering met de hengel

Vanwege de geringe lengte van de grondels en de structuurrijke omgeving waar de grondels doorgaans leven zijn ze met de standaard bemonsteringsapparatuur (electrovisserij) vrij lastig te vangen. De exotische grondels zijn - met uitzondering van de marmergrondel - goed vangbaar met de hengel. Daarom zijn we in 2013 gestart met bemonstering van grondels met de hengel. Hierbij wordt in een drijvend vierkant van één bij één meter gevist gedurende een half uur. De vangsten worden op soort gebracht, gemeten en geregistreerd. De bemonstering vindt plaats op verschillende locaties in de IJssel in de omgeving van Zwolle.

Samenwerking met Sportvisacademie

De Sportvisacademie van het Groene Welle College te Zwolle (MBO opleiding) is partner bij dit onderzoek. Studenten van de Sportvisacademie voeren het onderzoek uit en maken rapportages.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.