Leer vissen ... op karper!

Veel verenigingen organiseren jeugdviscursussen voor de beginnende jeugdvissers, waarbij het vissen op witvis met de vaste hengel wordt geleerd. De iets oudere jeugd ontbreekt vaak tijdens deze activiteiten, omdat jongens en meiden vanaf een jaar of 12 vaak meer interesse hebben in het vissen op karper (en snoek). 

Om verenigingen te ondersteunen bij het organiseren van een cursus over het vissen op karper heeft Sportvisserij Nederland een cursusprogramma met bijbehorende presentatie gemaakt. Deze "jeugdviscursus karpervissen" is geschikt voor de leeftijdscategorie van ongeveer 10 tot 16 jaar.

Bij deze cursus is gekozen voor het vissen met zelfhaaksystemen, omdat deze manier van karpervissen bij de jeugd het meest populair is. Vanuit deze basiscursus kan de vereniging zelf eventueel vervolgcursussen ontwikkelen, zoals karpervissen met de pen en karpervissen met oppervlakteaas.Cursusprogramma (PDF) Karpervissen met zelfhaaksystemen

Presentatie (PPTX) Karpervissen met zelfhaaksystemenBrochures Vissen op karper

Kids die met een werphengel op karper willen vissen kunnen de eerste beginselen leren via de brochures "Vissen doe je zo - op karper" en "Vissen op karper met de pen". Deze brochures belichten resp. het vissen op karper met zelfhaaksystemen en het vissen op karper met de pen.

De brochures zijn hieronder in PDF-formaat te downloaden en via deze pagina als papieren versie bij Sportvisserij Nederland te bestellen.

Brochure Vissen doe je zo (PDF) Op karper met zelfhaaksystemen


Presentatie over de biologie van de karper

Voor verenigingen die de karpervissende jeugd nog meer willen bieden heeft Sportvisserij Nederland een speciale presentatie gemaakt over de biologie van de karper. De presentatie is geschikt voor de leeftijdscategorie van ongeveer 12 tot 18 jaar. Bij deze PowerPoint presentatie komen onderwerpen als herkenning, leefomgeving, voortplanting, voedsel en groei aan bod. 

Begeleidende tekst
Om te zorgen dat de presentaties door iedereen binnen de vereniging kunnen worden gegeven, gaan ze vergezeld van een tekstbestand. Bij elke dia in de presentatie zijn enkele regels tekst geschreven, zodat geen enkele vrijwilliger met een mond vol tanden hoeft te staan. Uiteraard kan de tekst worden aangevuld met eigen ervaringen en spannende visverhalen, om het voor de kinderen zo leerzaam en boeiend mogelijk te maken.

De presentaties en de begeleidende tekstbestanden zijn hieronder te downloaden. Vragen of opmerkingen over de presentaties kunt u sturen via dit mailadres.

  Presentatie Biologie karper (PPTX)

  Tekst Biologie karper (PDF)

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.