Pijn bij vissen

Het meest gehoorde misverstand dat de sportvisserij als kritiek krijgt vanuit de dierenwelzijnsorgnisaties is dat onze hobby er voor zorgt dat vissen pijn lijden. Gelukkig voelen vissen geen pijn op de manier zoals mensen dat doen. Dat zegt een team van internationale neurobiologen, gedragsecologen en viswetenschappers.

De onderzoekers concluderen dat vissen niet de neuro-fysiologische capaciteit hebben voor het bewustzijn van pijn. Vissen lijden dus niet aan pijn. Het wetenschappelijke artikel hierover lees je hier (pdf).


Onderzoek

Ook de Nederlandse Dr. B. Bermond van de Universiteit van Amsterdam (Afdeling Brain and Cognition) concludeert na onderzoek dat dierenwelzijnsorganisaties het mis hebben.

De gebruikte ´literatuur´ waarmee de dierenwelzijnsorganisaties claimen dat vissen pijn en leed ervaren berust op incorrecte suggesties en argumentaties. Ook blijkt dat de zogenaamde ´feiten´ uit de aangehaalde literatuur niet bestaan en uit de lucht gegrepen zijn.

Een correcte analyse van de gepresenteerde argumenten en resultaten van deze onderzoeken leidt volgens Bermond juist tot de conclusie dat vissen geen pijn of leed kunnen ervaren. De bevindingen van Dr. B. Bermond lees je hier (pdf)

-> Lees meer over vissenwelzijn en 'pijn bij vissen' in ons dossier.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.