Verantwoord sportvissen

Sportvissen is zoveel meer dan vangen

In Nederland vissen ruim 1.7 miljoen mensen. Het is volkssport nummer drie. Voor al deze mensen betekent sportvissen veel meer dan alleen een hengeltje uitgooien. De één vist gepassioneerd en is wekelijks aan de waterkant te vinden en de ander vist zo af en toe. De gemeenschappelijke factor is dat al deze mensen (ont)spanning en plezier vinden in het sportvissen. Bovendien brengt deze buitenactiviteit hen in contact met de natuur.

Vissen brengt mensen bij elkaar en kan eenzaamheid tegengaan. Je kunt het tot op hoge leeftijd doen, dus het is ideaal voor ouderen. Het haalt kinderen achter het beeldscherm vandaan en brengt ze in de natuur. Onderzoek toont aan dat sportvissen kan worden ingezet om te genezen van een burn-out en PTSS. Het dient ook als therapie voor kinderen met autisme en ADHD en geeft ze meer zelfvertrouwen.

Onbekend maakt onbemind

De maatschappelijke aandacht voor dierenwelzijn is de laatste jaren sterk toegenomen. De groeiende overtuiging is dat dieren een intrinsieke waarde hebben en pas op de tweede plaats van nut kúnnen zijn voor de mens. Deze veranderende visie op natuur heeft ook invloed op de activiteiten van de sportvisserij.

Informatiepakket voor de politiek

Daarom hebben wij een uitgebreid informatiepakket ontwikkeld met daarin onder andere onze standpunten over lood, het leefnet, de weerhaak, visvoer in relatie tot waterkwaliteit en de laatste wetenschappelijke stand van zaken over pijn bij vissen. U vindt er ook tips over lobby naar de gemeente, samenvatting van conclusies uit een landelijk onderzoek en een mooie infographic. Allemaal middelen die u kunt gebruiken richting beleidsmakers of criticasters.

Het informatiepakket is ook online aan te vragen via: https://www.sportvisserijnederland.nl/hsv-service/lobbykit/aanvragen-lobbykit.html

In de menubalk links vindt u al onze standpunten terug.

Heeft u vragen of hulp nodig?
Neem contact op met uw verenigingsadviseur of belangenbehartiger. Zij denken graag met u mee.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.