Samen vissen

Een kwart van de bewoners van zorgcentra komt niet meer buiten omdat ze dat zelf niet meer kunnen of omdat er geen begeleiding voor is. Vissen is een fantastische manier om deze mensen mee naar buiten te nemen en weer in contact te brengen met de natuur.Gratis voor zorginstellingen door hengelsportverenigingen 


Met Samen Vissen brengen we zorginstellingen in contact met hengelsportverenigingen, zodat zij onderling een visdag voor de bewoners kunnen plannen. De visuitjes zijn gratis en we kiezen voor korte lijnen. De hengelsportvereniging bepaalt samen met de zorginstelling welk viswater geschikt is en wanneer gevist kan worden. De vrijwilligers van de vereniging zorgen voor hengels, aas, voer en ‘vistechnische’ begeleiding tijdens het vissen. De activiteitenbegeleiders van het tehuis brengen de deelnemers naar de waterkant en zorgen voor stoelen, een hapje en drankje en ‘zorgbegeleiding’. Dat is alles: het vissen kan beginnen!

Informatieavonden

In het voorjaar van 2020 organiseren Sportvisserij Nederland, IVN en de federaties in de regio informatieavonden over het Samen vissen project. Je kunt je als geïnteresseerde of vrijwilliger via dit aanmeldformulier opgeven voor één van deze avonden. Je leest hier ook meer over de inhoud, data en locaties van deze informatieavonden.

Direct aanmelden

Zorginstellingen kunnen zich direct hier aanmelden voor het Samen Vissen project. Hengelsportverenigingen en geïnteresseerde sportvissers, die zich als vrijwilliger willen inzetten voor dit mooie project kunnen zich via dit formulier aanmelden. Elke aanmelding zal leiden tot een actie om de verbinding te leggen tussen de betreffende hengelsportvereniging en zorginstelling. 


Om dit proces te versterken werkt Sportvisserij Nederland samen met het IVN. Het IVN zal het Samen Vissen actief bij zorginstellingen door heel Nederland aanbieden. Het kan dus zomaar dat ook jouw vereniging spontaan door de federatie wordt benaderd met het verzoek om ook een dagje Samen Vissen te organiseren!


Een leuke video impressie van een dagje Samen vissen (voorheen 'Visserslatijn') met HSV ’t Meuntje uit Emmen.

Samen Vissen in de praktijk: taakverdeling en aandachtspunten 


De vrijwilligers van de hengelsportvereniging begeleiden de deelnemers bij het vissen. Het zorgcentrum blijft verantwoordelijk voor het wel en wee van de deelnemende bewoners. Samen kunnen zij bekijken of een vislocatie veilig is voor de deelnemers, maar bijvoorbeeld ook of er een (invaliden)toilet in de buurt is. 


Voor het Samen vissen kun je hier een sjabloon (Word) voor een groepsvergunning downloaden. Dit sjabloon dient volledig te worden ingevuld en ondertekend door de secretaris van de HSV. De namen van de deelnemers dienen voor de start van het visuitje te worden ingevuld door de Samen vissen coach. 
Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide